Architectuur

Abscis & ARCHITENKO bouwen kantoren en sociale woningen in hartje Anderlecht

13 december 2018

Voor het innovatieve kantoorgebouw, sociaal restaurant en 32 sociale woningen in Anderlecht, kiest de Brusselse huisvestingsmaatschappij (BGHM) voor de passieve houtskeletbouw en een semi-publiek plein van het Consortium Biestebroeck. Dat meldt Architectura.be. ARCHITENKO en Abscis Architecten hebben hun krachten gebundeld met studiebureaus Boydens, Establis en Egeon, en aannemers Wyckaert en PxP Projects, om een duurzaam en innovatief stadsdeel te bouwen.

Beeld: ARCHITENKO - Urban Design and Architecture

De huidige omgeving van de projectsite ligt er onaantrekkelijk bij: bestrating voor Koning Auto eist de volledige site op. De huidige terreinverhoging tussen de Bergensesteenweg en het Rauterpark vormt momenteel een barrière voor de bewoners en de buurt, hoewel het naastgelegen park nochtans veel potentieel biedt. “Het is dan ook niet alleen van belang de huidige zwaktes van de site te reduceren, maar tevens de sterktes te accentueren”, klinkt het bij de ontwerpers.

 

Kantoorgebouw als trekpleister

Langs de Bergensesteenweg wordt een kantoorgebouw van vier bouwlagen opgetrokken, met op de gelijkvloerse verdieping een sociaal restaurant. Dankzij de grote raampartijen en het terras aan de achterzijde, rechtstreeks grenzend aan een groene ontmoetingsruimte, kan deze plek een trekpleister worden in de straat.

 

Optimale levenskwaliteit

In totaal worden 32 appartementen opgetrokken, verdeeld over twee volumes die verbonden worden door een passerelle. Zo creëren de twee volumes een L-complex dat zoveel mogelijk gericht is naar het westen/zuiden en tevens parkzichten genereert. Met een baken aan de Victor Rauterstraat worden de woningen aan de rand van het park geïntroduceerd, die het gehele bouwblok afwerken.

 

Tussen het bestaande sociale woningcomplex en het nieuwe woongebouw wordt vervolgens het Rauterpark als het ware verlengd, om zo een nieuwe publieke doorsteek te generen tussen de Bergensesteenweg en het park, waaraan verblijfsfuncties gekoppeld zijn. Deze verbinding zorgt tevens voor de overbrugging van het huidige hoogteverschil. Met deze publieke ruimte trachten de ontwerpers de sociale cohesie van de bestaande en toekomstige bewoners te versterken en alle beschikbare ruimte een identiteit te geven.

Beeld: ARCHITENKO - Urban Design and Architecture