Architectuur

DENC!-STUDIO wint ontwerpwedstijd Gasmeterlaan Gent

20 december 2018

DENC!-STUDIO heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor een woonproject met tien appartementen in de Gasmeterlaan in Gent, meldt Architectura.be. “Door de plaatselijke terugsprong van de voorgevel, wordt de grootschaligheid van het gebouw gebroken en sluit het gebouw op een kwalitatieve wijze aan op het aanpalende gebouw aan de linkerzijde. De architectuur is sober en de kleurstelling is passend. De volumewerking van de terugsprong, de uitkragende terrassen, het terugliggend metselwerk, de metaalstructuur en de materialisatie bieden eigenheid aan het gebouw”, aldus het juryrapport van de Stad Gent.

Beeld: DENC!-STUDIO

Het bij wedstrijdbestek toegestane bouwvolume van vier bouwlagen met teruggetrokken vijfde bouwlaag, geeft aan dat op termijn nog wel meer forse gebouwen zullen verschijnen. Door het gebouw op te splitsen in een frontgevel op de voorbouwlijn en een teruggetrokken gevel, ontstaat een volumetrische oplossing die beide gebouwschalen verzoent. 

 

Er werd gekozen voor een architectuur die niet exuberant is, maar zich sober integreert in de omgeving. Mede vanuit financieel perspectief wordt gekozen voor een onderhoudsvriendelijk, stootvast baksteenparament. Een betonplint is interessant om bevuiling tegen te gaan rond de groenzone en knipoogt naar de blauwe steenplinten van nagenoeg alle omliggende gebouwen.

 

De ontwerpers creëren ook graag de mogelijkheid om op verschillende manieren groen op de voorgevel zichtbaar te maken. De groenzone vooraan geeft ruimte voor planten, grassen, gevelgroen of zelfs een bescheiden boompje. De groenzone op het dak +4 is een mooie aanvulling op het terras van de aanliggende woongelegenheid, maar ook een suggestie om hangend groen via de gevel naar beneden te laten groeien.

Beeld: DENC!-STUDIO

Nuttige links