Nieuws

Premie van 7.500 euro voor wie woning sloopt en energiezuinige nieuwbouw zet

2 januari 2019

Wie in Vlaanderen een bouwvallig huis afbreekt en een energiezuinige nieuwbouw zet, krijgt daar het komende jaar een premie voor van 7.500 euro. Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil op die manier Vlamingen aansporen om oude, energieslurpende huizen te slopen en te vervangen. Op de laatste ministerraad voor de kerstvakantie keurde de Vlaamse regering de regeling goed, meldt VRT Nieuws.

In de 13 Vlaamse centrumsteden bestaat er al jaren een goedkoop btw-tarief voor wie sloopt en heropbouwt. Op een nieuwbouwwoning betaal je daar maar 6 procent btw in plaats van de gebruikelijke 21 procent, op voorwaarde dat je eerst je oude huis afbreekt. Vlaams minister van Energie Tommelein wou die regeling graag uitbreiden naar heel Vlaanderen, maar dat mag niet van Europa. Daarom komt Vlaanderen nu zelf met een initiatief.

 

"Veel woningen in Vlaanderen zijn in zeer slechte staat, " zegt Tommelein. "Verbouwen is dan vaak niet meer haalbaar en niet meer betaalbaar. Dus we slopen dan beter die huizen en bouwen ze opnieuw op. Deze premie is uiteraard nog altijd minder voordeling dan het btw-tarief in die 13 steden, maar we willen op die manier toch zoveel mogelijk mensen aansporen om een nieuwe, energiezuinige woning te bouwen."

Hoe werkt het precies?

  • De premie is beschikbaar voor sloopwerken tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019. Ook wie dus de afgelopen drie maanden een oude woning sloopte, kan ze aanvragen.
  • Om te slopen vraag je eerst een vergunning voor sloop en heropbouw aan bij de gemeente. Drie maanden na de effectieve sloopwerken wordt het geld op je rekening gestort.
  • Het nieuwe huis dat je op de vrijgekomen plaats bouwt, moet uiteraard voldoen aan de Vlaamse energienormen.
  • De premie geldt niet voor de inwoners van de 13 Vlaamse centrumsteden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk,Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout). Zij hebben al het lagere btw-tarief voor sloop en heropbouw. 
  • Het aanvraagformulier voor de premie zal in de loop van januari verschijnen op de website van het Vlaams Energieagentschap.
Bronnen