Innovatie

Wienerberger Brick Award 2020: Oproep voor inzendingen

21 januari 2019

Met deze tweejaarlijkse award bekroont Wienerberger pareltjes van moderne en innovatieve architectuur in keramische materialen. In 2020 presenteert Wienerberger deze internationaal gevestigde award voor de negende keer, en doet hiervoor een oproep voor inzendingen. Projecten kunnen via een online tool worden ingediend door architecten, architectuurcritici en journalisten.

Krøyers Plads, Denmark © Rasmus Hjortshøj

Inschrijven kan in 5 categorieën:

  • Feeling at home (een warme haard);
  • Living together (samenleven);
  • Working together (samenwerken);
  • Sharing public spaces (een openbare ruimte voor iedereen);
  • Building outside the box (buiten de lijntjes).


Keramische producten moeten een hoofdrol spelen in elk ingediend project: binnenmuurstenen, gevelstenen, kleipannen en/of kleiklinkers. De jury zal bijzondere aandacht besteden aan de manier waarop functionaliteit, duurzaamheid en energie-efficiëntie hand in hand gaan. Deelnemende projecten dienen in of na 2016 voltooid te zijn.

Projecten inzenden kan tot 9 april 2019. Daarna buigt een panel van architectuurjournalisten en -critici zich over alle ingezonden projecten en nomineren ze er voor de Wienerberger Brick Award 2020. Deze projecten worden ook opgenomen in het bijhorende boek, 'Brick 20'. Daarna selecteert een internationale jury van architecten een winnaar voor elk van de vijf categorieën, en reiken ze aan één van hen de hoofdprijs uit. Wie de hoofdprijs van de Brick Award in de wacht sleept, ontvangt 7.000 euro (incl. categorieprijs). Elk van de andere vier categoriewinnaars mag 5.000 euro mee naar huis nemen