Opinie

"Slooppremie: wat meer ambitie a.u.b."

Kati Lamens, nationaal voorzitter NAV • 28 januari 2019

Iedereen is het er over eens dat we nood hebben aan meer ambitie. Alleen is die kwaliteit dikwijls afwezig in het beleid. Neem nu de Vlaamse slooppremie. Wie sloopt en herbouwt, en niet kan terugvallen op de federale btw-verlaging tot 6%, krijgt van de Vlaamse overheid een eenmalige tussenkomst van 7.500 euro. De regeling is tijdelijk en geldt voor bouwaanvragen die zijn ingediend tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019.

De tijdelijke premie dreigt een slag in het water te worden. De incentive om te slopen en nieuw te bouwen, wordt ondergraven door de hogere btw voor nieuwbouw (21%), afgezet tegen renoveren (6% mits voorwaarden). Daardoor dreigt de maatregel vooral de groep te plezieren voor wie de 7.500 euro eerder een financiële meevaller betekent. Het mattheuseffect heet dat in de sociologie. Verder rijst de vraag of de maatregel de prijs van krotten niet dreigt op te krikken: remember de woonbonus …

 

Kortom, bovenstaande maatregel zal het aantal krotten slechts in beperkte mate en met de geschetste neveneffecten doen afnemen. Eigenaars met een beperkt budget zullen verweesd staan toekijken van op de zijlijn en zich tevreden moeten stellen met een oncomfortabele en ongezonde woning die een blijvende bron van CO2-uitstoot vormt.

 

Vandaar onze oproep: wat meer ambitie a.u.b. Creëer échte stimulansen om krotten te slopen en te herbouwen. Geef kopers inzicht in de échte waarde van het vastgoed dat zij op het oog hebben, met integratie van het – ja ja! – ambitieuze langetermijnbeleid voor het bestaande gebouwenbestand. Zet eigenaars aan tot een ingrijpende renovatie, want de tijd dringt, maar het aantal vergunde renovaties gaat de laatste jaren almaar in dalende lijn.

 

Induceer ook een juiste aanpak. Professionals worden best zo vroeg mogelijk in het project ingeschakeld. Informeer kopers/eigenaars over de voordelen daarvan voor een correcte evaluatie en een geslaagde transformatie van hun vastgoed. Leg de focus niet eenzijdig op het thema energie, maar laat die professionals de vrijheid om alle parameters mee in ogenschouw te nemen. En waarom geen financiële stimulansen bieden voor professionele bijstand? Kortom, geef dé professional bij uitstek, de architect, de ruimte om zijn meerwaarde voor 100% te laten renderen.