Innovatie

Oververhitting vermijden met Renson buitenzonwering én intensieve ventilatie

28 januari 2019

De uitdaging van vandaag is om woningen te ontwerpen in functie van het comfort van de bewoner. En daarbij is oververhitting binnenshuis absoluut te vermijden. Renson engageert zich op dat vlak met een slimme totaaloplossing van dynamische buitenzonwering en intensieve ventilatie. Zo is het zelfs op warme dagen mogelijk om de binnentemperaturen draaglijk te houden, op een natuurlijke manier, zonder stroomverslindende airco. Belangrijk is wel om daar vanaf het eerste ontwerp van een woning rekening mee te houden.

Renson lanceert de Fixscreen Solar: dé renovatie-screen op zonne-energie

De Fixscreen Solar is een windvaste screen om voor het raam te plaatsen. Dit type doekzonwering werkt – dankzij een zonnecel op de voorkant van de kast – op zonne-energie, zonder elektrische bedrading. Dat betekent dat die eenvoudig en zonder breekwerken op elk raam gemonteerd kan worden, tot maximum 10,8 m². Daarmee is de Fixscreen Solar de perfecte oplossing voor renovatie of installatie op bestaande woningen om oververhitting binnenshuis in de toekomst voor te zijn.

 

De compacte zonnecel kan naar keuze links of rechts op de kast geplaatst worden. De screen wordt standaard geleverd met een radiogestuurde motor en de batterij bevindt zich in een kokerprofiel onder de kast. Zowel motor als batterij zijn eenvoudig bereikbaar.

 

Dynamische doekzonwering als deze zorgt trouwens niet alleen voor aangename binnentemperaturen in de zomer, maar laat tegelijk ook toe om in de winter toch optimaal te blijven besparen op stookkosten dankzij de binnenvallende zon.

Zeker nu het aantal warme dagen per jaar zelfs nog zienderogen stijgt, is de zoektocht naar alternatieven om binnentemperaturen in bedwang te houden meer dan ooit ‘hot’. Controle over het binnenvallend zonlicht (via dynamische buitenzonwering) is dan één van de efficiënte oplossingen, maar om het binnen ook effectief te laten afkoelen is meer nodig, namelijk: nachtkoeling of intensief ventileren via grote raamroosters. Inbraak-, water- en insectenwerend als die zijn, kan je die in warme perioden zonder zorgen de hele nacht laten open staan. Via die raamroosters kunnen grote  hoeveelheden koelere lucht ’s nachts het interieur helpen afkoelen. Wanneer dat 5 luchtwissels per uur oplevert, kan dat de binnentemperatuur in de zomer tot maar liefst 5 graden laten dalen: natuurlijk en gratis. De raamroosters voor intensieve nachtkoeling zijn voorzien van een muggengaas en zijn inbraakwerend.

 

Het is sowieso bij elk rooster van belang dat het zo in- of opgebouwd én gemonteerd is dat het inbraakvertragend werkt. Zeker op plaatsen die bereikbaar zijn of waar een kruk of slot in de buurt zit. Afhankelijk van het type en de vereiste klasse zijn de inbouwroosters van Renson om die reden voorzien van versterkte inox montagedoken (RC2) of van stalen staven om in de muur te bevestigen (RC4) en worden opbouwroosters gemonteerd met inbraakvertragende schroeven. Alle zichtbare delen van de inbraakvertragende roosters van Renson zijn 100% in aluminium uitgevoerd, met het oog op een strakke esthetische afwerking en een optimale duurzaamheid (geen roestvorming mogelijk).