Nieuws

Meer nadruk op sociale architectuur… Maar architecten worden zelf onderbetaald

8 februari 2019

'Architect mag dan het mooiste beroep ter wereld zijn, het is duidelijk dat de architectenbureaus nood hebben aan een shift in bedrijfscultuur', schrijft ingenieur-architect Cyrus Bohn van de Vrijdaggroep op Knack.be.

Belgische architectuur is hip. Le Monde lauwert de jonge garde Belgische architecten als gewaagd en innoverend. In de projecten van deze architecturale 'rising stars' wordt steevast de nadruk gelegd op een sociale en inclusieve architectuur. "Maar deze goednieuwsshow heeft een donker kantje", aldus Cyrus Bohn in een opinistuk op Knack.be. "Zo werkt het gros van de werknemers vlotjes 55 uur per week."

 

Deze schijnbare paradox tussen de 'inclusieve architectuur' en de precaire werkomstandigheden van ontwerpers komt volgens Bohn deels door het overaanbod van architecten op de markt. 

 

Managementvaardigheden

 

"Daarnaast zijn architectenbureaus onvoldoende geprofessionaliseerd en hebben hun werknemers en oprichters een nijpend tekort aan managementvaardigheden en financiële kennis. Dit terwijl hun takenpakket steeds toeneemt. Zo heeft een grootschalig onderzoek van de KU Leuven aangetoond dat architecten de werkuren voor een project steevast onderschatten. Dat lijdt enerzijds tot de hoge werkdruk en lange werkdagen van de architect en anderzijds tot een omgerekend uurloon dat ondermaats is in vergelijking met andere vrije beroepen."

 

"Een toegenomen aandacht voor het strategisch, organisatorisch en financieel management van architectenbureaus tijdens de opleiding zou een grote stap vooruit zijn."

 

Wedstrijdcultuur

 

"De schuld moet uiteraard niet enkel bij de architectenbureaus zelf gezocht worden. Ze gaan al te vaak gebukt onder een administratieve berg en de financiële druk van de architecturale wedstrijdcultuur met een hoge werkdruk en onzekerheid van inkomen als gevolg."

 

"Een extreem geval van deze wedstrijdcultuur is die van het Guggenheimmuseum in Helsinki (ondertussen gewonnen door het Franse Moreau Kusunoki). Aan deze wedstrijd hebben er in totaal 1.715 kantoren deelgenomen. De 1.714 kantoren die met lege handen naar huis gingen hebben in totaal meer dan 18 miljoen euro aan investeringen in rook zien opgaan."

 

"Het valt te bemerken dat onder Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, het tij - lichtjes - aan het keren is. Publieke wedstrijden worden steeds beter vergoed en er wordt vaker gewerkt met gesloten wedstrijden. Hierbij wordt de winnaar pas na verschillende stappen aangeduid en kunnen deelnemers hun risico spreiden. Tegelijkertijd blijft de vergoeding op de private markt (namelijk werken voor projectontwikkelaars) miniem en staat de meerwaarde van de architect in toenemende mate onder druk."