Nieuws

“Verhuizen is nog te vaak een fiscale nachtmerrie”

12 februari 2019

Het geld voor de woonbonus kan beter besteed worden, zegt Frédéric Depauw (Zaakvoerder adviesbureau Taxfré) in een opiniestuk in De Standaard. "Zouden de mobiliteit, het milieu en de arbeidsmarkt er niet mee gediend zijn mocht verhuizen niet langer een fiscale nachtmerrie zijn? Nu betaal je bij een verhuizing en nieuwe aankoop telkens opnieuw btw of kun je, onder strenge voorwaarden, maar een beperkt deel van de al betaalde registratierechten ‘meenemen’."

"Gebruik het budget van de woon­bonus om de eigenaars een fiscale rugzak te gunnen", aldus Depauw. "Bij de aankoop van een nieuwe gezinswoning en de verkoop van de oude gezinswoning mogen alle destijds betaalde belastingen onbeperkt verrekend worden met de te betalen belastingen op de nieuwe aankoop. Het zou niet mogen uitmaken of het gaat om federale btw of gewestelijke registratierechten, wat in dit ingewikkelde land misschien wel dromen is."

 

"Om dat budgetneutraal te houden kan zo nodig gesleuteld worden aan de (zowel in tijd als in bedrag) onbeperkte belastingvrijstelling van de meerwaarde bij de verkoop van de gezinswoning. Zo’n fiscaal rugzakje werkt ook niet marktverstorend. De bestaande eigenaars en bouwfirma’s kunnen hun prijzen niet artificieel verhogen zonder zich volledig uit de markt te prijzen bij de kopers die voor het eerst een woning kopen."