Nieuws

Twee Belgische finalisten voor Mies van der Rohe Award

13 februari 2019

Vandaag heeft de Fundació Mies van der Rohe de vijf finalisten bekendgemaakt voor de European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019. Dat meldt Architectura.be. Twee Belgische projecten mogen zich tot de gelukkigen rekenen: PC Caritas in Melle van architecten de vylder vinck taillieu en het Skanderbeg Plein in Tirana, Albanië, van 51N4E, Plant en Houtgoed, Anri Sala en iRI.

PC Caritas - © Filip Dujardin

De twee Belgische projecten moeten het opnemen tegen Plasencia Auditorium and Congress Centre door selgascano; Terracehouse Berlin door Brandlhuber+ Emde, Burlon en Muck Petzet Architekten; en Transformation of 530 dwellings - Grand Parc Bordeaux door Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture.

 

De jury was van mening dat deze 5 projecten onbestemde programma's aanpakken die mensen in staat stellen om verschillende manieren te vinden om ruimtes te gebruiken en deze om te vormen tot iets anders, iets nieuws: PC Caritas wordt een nieuw soort openbare ruimte in een bestaande constructie; het congrescentrum in Plasencia is niet alleen meer een plaats om conferenties te houden; het plein in Tirana wordt een hal, een ruimte om doorheen te lopen, een plek om te zitten en te spelen en vele andere activiteiten te organiseren; het gebouw in Berlijn bestaat uit verschillende volumes die op verschillende manieren toegepast kunnen worden; en de galerijen in Bordeaux, die het volume, het licht en de luchtcondities van de appartementen vergroten, kunnen op veel verschillende manieren door de bewoners worden gebruikt.

Skanderbeg Square - © Filip Dujardin