Nieuws

Architect Jan De Vylder pleit voor bescheiden architectuur

14 februari 2019

De grond die schaarser wordt, de zwaar onderschatte ecologische voetafdruk van onze huizen... Ook de architectuur staat voor uitdagingen. Opvallend: Jan De Vylder (architecten de vylder vinck taillieu) pleit in De Morgen voor meer bescheiden architectuur. “Ik geloof in kleine ingrepen, op basis van observatie. Architectuur zou zich vaker bescheiden moeten opstellen.”

PC Caritas, finalist van de Mies van der Rohe Award - © Filip Dujardin

Het project PC Caritas (foto) van architecten de vylder vinck taillieu werd onlangs uitgeroepen tot een van de vijf finalisten voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award. Ooit was dit een verkommerd kasteel in de tuin van het psychiatrisch centrum Caritas in Melle. Met de grond gelijkmaken, zou een logisch verdict geweest zijn. Maar Jan De Vylder zag er wel wat in. Hij behield van het vervallen kasteel niet veel meer dan de buitenmuren. Binnen creëerde hij open ruimtes en paden waarin patiënten kunnen zitten en rondwandelen. 

 

Een mooi voorbeeld van ethische – of ­misschien eerder empathische, menselijke architectuur. Er staat een nieuwe garde van architecten op die niet zomaar hun signature style op de wereld willen stempelen, iets waar Hadid in uitblonk.

 

Het project in Melle draait om de meest menselijke handeling - gewoon, aanwezig zijn zonder iets wezenlijks te doen - waarvoor in deze tijd van systeemdenken en efficiëntie nog maar weinig plaats lijkt te zijn. “Zo viel me op dat er telkens één stoel op een specifieke plaats gezet werd. Blijkbaar valt de zon daar op een bepaald moment van de dag mooi binnen. Dit soort kleine momenten zijn van grote betekenis.”

 

“Ons doel is niet: architectuur op zich. Zo geef ik aan mijn studenten bijvoorbeeld niet de opdracht om een keuken te ontwerpen, maar een situatie rond het gezamenlijk drinken van een glas wijn.”