Nieuws

Bouwmeester: “Geen boormachines maar gaatjes in de muur verkopen”

15 februari 2019

"We moeten ons systeem grondig veranderen. Op zo'n manier dat de planeet er beter van wordt in plaats van slechter." Dat zegt de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck in een gesprek met Radio 2. Van Broeck werd onlangs door de klimaatjongeren gecontacteerd om een denktank op te richten.

Foto: Hatim Kaghat

Anuna De Wever, bezieler van het jongerenprotest, riep onlangs de hulp in van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Die richt nu een panel op met verschillende experten om tot concrete ideeën te komen. Hun rapport moet nog voor de verkiezingen klaar zijn.

 

Een grondige systeemverandering is nodig, klinkt het. "Dat gaat ons geen pijn doen. Dat gaat ons gelukkiger maken en geld doen besparen. We moeten links en rechts gelijk geven. We moeten de economie in leven houden, maar op zo'n manier dat de planeet er beter van wordt in plaats van slechter."

 

"We moeten meewerken aan nieuwe woonmodellen die niet meer verspreid zijn in een verkaveling, maar betaalbare, stedelijke woningen die kunnen concurreren met de 'pretfactor' van een verkavelingswoning."

 

"Alle gebouwen die er al staan hebben gigantisch veel energie, grondstoffen en CO2 gekost. We vervangen ongeveer 1% van de gebouwen per jaar. Maar niemand zegt dat we die op exact dezelfde plek moeten vervangen. Als we 't slim aanpakken is Vlaanderen op 50 à 60 jaar genezen van zijn ruimtelijk infarct."

 

Cohousing

Van Broeck hoort toekomstmuziek in cohousing en coöperatief wonen. "Geboren worden, opgroeien en sterven in hetzelfde huis gebeurt niet meer. De wereld is een uitwisselingsmachine geworden. Het is realistischer om aan modellen te denken waarin je kan verhuizen naargelang je levensfase. Zo woon je nooit te groot, klein of duur en zal je woning minder kosten per vierkante meter."

 

Volgens de Vlaamse Bouwmeester moet onze economie transformeren van een omzet van goederen naar een omzet van diensten.