Nieuws

Onderzoek bevestigt: minder btw, meer sloop

21 februari 2019

Verlaag het btw-tarief voor de sloop en heropbouw van een huis in heel het land naar 6 procent. Dat voorstel legt o.a. Open VLD op tafel voor de komende verkiezingen. Onderzoekers vergeleken of er in steden waar mensen nu al tegen het verlaagde tarief kunnen slopen en heropbouwen ook effectief meer vergunningen om te slopen worden aangevraagd. Ze stelden een sterke reactie vast.

Onderzoekers van de KU Leuven, het Steunpunt Wonen en het onderzoeks­instituut Vives gingen aan de slag met data voor en na de invoering.

 

"We hebben steden vergeleken die tot voor de invoering van de verlaging gelijkaardige cijfers konden voorleggen", legt ­onderzoeker Geert Goeyvaerts uit in De Standaard. In sommige daarvan werd in 2007 het verlaagde tarief ingevoerd, in andere niet."

 

"In de controlegroep, steden zonder btw-verlaging, steeg het aantal sloopvergun­ningen van gemiddeld 14,5 naar 19,5 per jaar. In vergelijkbare steden waar de btw wel naar beneden ging, was dat een stijging van 16 naar 24 sloopvergunningen per jaar. De stijging is dus groter waar er een verlaging was. Dat is toch een sterke reactie."

 

Volgens Goeyvaerts heeft de verlaging van de btw waarschijnlijk niet tot veel hogere prijzen geleid. "Een sterke toename zoals deze kan eigenlijk alleen als de prijsstijging beperkt blijft. Bouwbedrijven voerden immers al gelijkaardige werkzaamheden uit aan 6 procent bij gewone renovaties, zij zullen wellicht hun prijzen dus niet verhoogd hebben nu ook heropbouw onder dat tarief valt."

 

De btw-verlaging heeft dus het gewenste effect, al hangt er ook een prijskaartje aan vast. "Ruw berekend zouden de totale kosten van de verlaging op bijna 1,5 miljoen euro per gemeente komen."