Nieuws

Wie huis wil verkopen heeft nu ook asbestcertificaat nodig

22 februari 2019

Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) kondigt aan dat een asbestcertificaat na de zomer verplicht wordt bij de verkoop van elk huis dat voor 2001 is gebouwd. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Kostprijs, volgens ramingen van Ovam: 35 euro voor het attest, en 350 euro voor het opmaken van de asbestinventaris van de woning.

Tegen 2040 moeten alle huizen in Vlaanderen vrij zijn van de giftige bouwstof die asbestose, longkanker en strottenhoofdkanker kan veroorzaken. Het certificaat moet ervoor zorgen dat wie een woning met asbest koopt daar ook van op de hoogte is.

 

We moeten als overheid onze verantwoordelijkheid opnemen in deze, zegt kersvers Minister Van den Heuvel in De Inspecteur op Radio 2. "Het decreet dat de basis legt voor een versnelde asbestafbouw in Vlaanderen is op dit moment in behandeling in het parlement en zal nog voor de paasvakantie worden goedgekeurd. Dat decreet verplicht een asbestinvenstaris bij elke overdracht van gebouwen met een bouwjaar vroeger dan 2000. Concreet wil dat dus zeggen dat je als koper een attest zal ontvangen waarin staat of er al dan niet asbest aanwezig is in de woning of gebouw dat je koopt."