event

Asbest, slopen, BIM, ereloon, ... Opleidingsaanbod NAV houdt vinger aan de pols

26 februari 2019

Ook dit voorjaar kunnen architecten op NAV en Vitruvius Academy rekenen voor een ruim aanbod aan bijscholing. De sectorfederatie voor architecten speelt in op een rits hete hangijzers zoals het sloopopvolgingsplan, asbest, de nieuwe vennootschapswetgeving en de integratie van BIM. Maar ook een lezing onder de titel NAAD(LOOS) en een exclusief bezoek aan het Wintercircus in Gent staan op het programma. Daarnaast schenkt Vitruvius ook aandacht aan ereloonberekening, werken met bedienden en een opfrissing en verdieping van de EPB-regelgeving en –software. De Lerende Netwerken maken het voorjaarsprogramma compleet. Een overzicht.

Sloopvolgingsplan. Wat moet je weten als architect? (Vitruvius Academy)

U verneemt tijdens deze cursus wanneer een sloopopvolgingsplan opgemaakt dient te worden en in welke gevallen niet. Wat is de relatie met de omgevingsvergunning? En wanneer loont het de moeite om de verdere sloopvolging te laten uitvoeren door Tracimat?

14-03, Beringen / 19-03, Gent

 

Update van de EPB-Rekenmethodiek. Wegwijs in de meest recente en toekomstige wijzigingen rond EPB. (Vitruvius Academy)

Naast de algemene en specifieke recente wijzigingen binnen EPB gaan we in op de invoer in de EPB-software van technische installaties. Ter verduidelijking werken we een voorbeeld met warmtepomp in detail uit. Je krijgt een reeks tips en er is  ruimte voor ervaringsuitwisseling.

28-02, Oostkamp

 

Parameters die uw ereloon bepalen. Omzet versus ereloon (Vitruvius Academy)

De kosten die moeten gedekt worden door het honorarium worden in detail bekeken door architecten Karel De Mulder en Steven Daelman. Samen hebben zij jarenlange praktijkervaring. Zo leer je hoe je tot een zo correct mogelijke inschatting van het honorarium komt en hoe je het kan aanrekenen.

13-03, Beringen / 26-03, Nazareth / 03-04, Kortrijk / 24-04, Berchem

 

Doorstaat uw architectenvennootschap straks de sprong van Geens? (NAV memo)

De hervorming van het vennootschaps- en verenigingsrecht en de insolventiewet zal een grote impact hebben. Ook voor (Laruelle- of andere) architectenvennootschappen kan een aanpassing noodzakelijk zijn. Best houdt u uw huidige vennootschapsvorm vandaag al  even tegen het licht.

19-03, Mechelen / 21-03, Gent / 26-03, Kortrijk / 28-03, Heusden-Zolder

 

De herbestemming van het iconische Gentse Wintercircus (Werfbezoek)

Na meer dan 20 jaar leegstand wordt het Gentse Wintercircus nieuw leven ingeblazen, met een business hub, een rockzaal, een café, een restaurant en een foyer. Atelier Kempe Thill is, i.s.m. het Gentse aNNo architecten, de concepthouder. Tijdens dit exclusieve projectbezoek i.s.m. Febelcem krijgen we toelichting van Baro, samen met SumProject de uitvoerend architect, VK Engineering en Furnibo.

22-03, Gent

 

Asbest. Wat moet u weten als architect? (Vitruvius Academy)

Het is uiterst belangrijk om asbest in een woning te herkennen en te weten hoe het correct verwijderd moet worden. I.s.m. IBEVE (erkend asbestlabo en expert in milieu en veiligheid) ruimen we ook heel wat misvattingen rond asbestinventarissen uit de weg.

02-04, Mechelen / 25-04, Leuven / 07-05, Nazareth

 

NAAD(LOOS) (Lezing)

Naden spelen al jaren een spel. Ze bewegen zich tussen verstoppen en opvallen. Worden getoond of verdwijnen. Zeker de laatste jaren is dat ook balanceren tussen minimaal en maximaal. Tussen sober en exuberant. Met modejournaliste en auteur Veerle Windels, architect-ontwerper Bart Lens en landschapsarchitect Christian Vermander (buro voor vrije ruimte), en ir.-architect Jasper Stevens en ir.-architect Karel Verstraeten van FELT architectuur gaan we op zoek naar de ideale scherpte van de naad: minimalistisch of net uitvergroot tot ornament?

23-04, Gent / 25-04, Heusden-Zolder / 30-04, Mechelen

 

Werken met loontrekkenden. Zelfstandige medewerkers vs bedienden (Vitruvius Academy)

Hoeveel kost een werknemer u? Zal de keuze voor vaste medewerkers u niet zuur opbreken in periodes dat er minder werk op de plank ligt? Wat kunt u opnemen in een arbeidsreglement? Dit en veel meer komt u tijdens deze opleiding te weten, samen met getuigenissen uit de praktijk.

14-05, Nazareth / 21-05, Berchem

 

Lerende netwerken (B)implantation, Schaalvergroting en OndernemersAtelier

In de Lerende Netwerken ontmoeten kleine groepen architecten elkaar om eigen ervaringen en ondernemersvraagstukken af toetsen met die van collega’s.  NAV biedt drie soorten Netwerken aan, elk met een eigen invalshoek. Zo is het OndernemersAtelier er voor zaakvoerders van (op)startende kantoren die maximum 5 jaar operationeel zijn en hun ondernemersvaardigheden wensen te ontplooien. Schaalvergroting is er voor zaakvoerders van een kantoor dat minimum 5 jaar operationeel is met medewerkers of die denken aan schaalvergroting. (B)implantation ten slotte belicht de integratie van BIM in het architectenkantoor m.b.t. de bedrijfsstrategie, het opstarten en de financiële gevolgen, de interne organisatie en contractvorming met derden.

De lerende netwerken vinden iedere maand plaats van februari t.e.m. juni 2019, in Gent en in Wilrijk.

Nuttige links