Nieuws

Bouwmeester over uitstel betonstop: 'Spijtig, want 2040 is eigenlijk al te laat'

4 maart 2019

De Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck vindt het jammer dat de betonstop deze legislatuur niet meer goedgekeurd zal raken. Dat zegt hij in een interview met VRT Nieuws. "Spijtig dat het niet lukt, want eigenlijk is 2040 al te laat. Maar misschien is het ook een kans om alles sneller en beter te doen."

Foto: ID Hatim Kaghat

Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de zogenoemde betonstop niet meer tijdens deze legislatuur goedgekeurd zal raken. Na een advies van de Raad van State is het wachten op een milieueffectenrapport, waardoor de betonstop niet meer voor de verkiezingen van 26 mei geregeld zal kunnen worden.

 

En dat is spijtig, zegt de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck: "Want 2040 is eigenlijk al te laat." En verder: "Als we verder blijven verdunnen, zullen we nog slechter openbaar vervoer hebben, nog meer files en nog meer mensen in die kleinste gehuchten die geen crèche of winkel in de buurt hebben." Toch wil hij niet met een beschuldigende vinger naar de politiek wijzen. "Dit bewijst vooral hoe moeilijk politiek is en hoe complex ons beleid is. We hebben een klein land, dat heel kafkaiaans is. Vlaanderen telt zes miljoen mensen, dat is de helft van Londen. Dat zou je toch gemakkelijk en snel moeten kunnen besturen?"

 

Tegelijk ziet hij ook een kans. "Misschien is het een kans om alles sneller en beter te doen. Er is een draagvlak, dat merk je aan de betogers op straat, maar ook de lokale besturen staan ervoor open. Groen kan opnieuw een sterk punt zijn voor een landelijke gemeente. Maar vandaag worden gemeenten in Limburg en West-Vlaanderen gestraft als ze iets willen ondernemen. Misschien moeten we beginnen met vergoedingen per boom in plaats van per kop?" Hij vervolgt: "Er is dringend een mental shift nodig."

Bronnen