Nieuws

Sneuvelen barema's nu ook in Duitsland?

5 maart 2019

Volgens de advocaat-generaal van de Europese Commissie zijn de zogenaamde HOAI, de minimum- en maximumtarieven voor architecten en ingenieurs in Duitsland, in strijd met de Europese wetgeving. Die uitspraak dateert van 28 februari 2019. Als het Europese Hof van Justitie later dit jaar die uitspraak bevestigt, sneuvelt het laatste Europese baremabastion in Europa. NAV betreurt de beslissing, maar is niet verrast en vindt barema's ook geen zaligmakende oplossing.

Een lange inbreukprocedure door de Europese Commissie tegen Duitsland loopt ten einde. Volgens de conclusie van de advocaat-generaal, die donderdag 28 februari is gepubliceerd, lijkt het erop dat het Europese Hof van Justitie (EHJ) de minimum- en maximumtarieven voor architecten en ingenieurs (HOAI) niet verenigbaar zal vinden met de vrijheid van dienstverlening van de EU. De HOAI is sinds 1976 in deze vorm van kracht. Het reguleert bindende minimum- en maximumtarieven waar enkel zeer uitzonderlijk van afgeweken kan worden. Duitsland heeft, samen met nationale en Europese beroepsverenigingen, maar ook met vertegenwoordigers van grote klanten en consumenten, steeds geargumenteerd dat de minimumtarieven kwaliteit garanderen. 

 

Explosieve conclusie van de advocaat-generaal

 

Bouwjuristen in Duitsland noemen de conclusie van de advocaat-generaal explosief. In de meeste gevallen volgt het Hof van Justitie immers de mening van de advocaat-generaal. Het finale vonnis wordt verwacht in het tweede of derde kwartaal van dit jaar. Aanvankelijk ontwikkelt het echter alleen rechtsgevolgen tussen de Commissie en de lidstaat, die meestal binnen een termijn van ongeveer een jaar maatregelen moet nemen om het vonnis ten uitvoer te leggen. Anders kan de Commissie het Hof van Justitie een dwangsom vragen.

 

Overigens hoeft een volledige omissie van de HOAI niet te gebeuren, maar alleen het bindende prijskader moet worden afgeschaft. De HOAI zou bijvoorbeeld, indien nodig, kunnen dienen als standaardregel in het geval de partijen het niet eens waren over een (redelijke) vergoeding in vorm en als oriëntatie voor het contract. Tot de verordening is geactiveerd, blijft de HOAI effectief op papier. Maar het ziet er dus naar uit dat straks ook het laatste Europese baremabastion in Europa sneuvelt.

 

Barema's niet zaligmakend

 

Hoewel de verloningsproblemen in de architectensector goed en wel gekend zijn, verschillen de meningen over de oplossingen hiervoor. NAV vindt barema’s niet zaligmakend, hoewel ze aantrekkelijk lijken en wij de vraag hiernaar ondersteunen. Maar uit een analyse van de architectensector in liberalere markten zoals Zwitserland blijkt ook dat de economische toestand daar voor architecten beter is dan in streng gereguleerde markten. Bovendien kan een sluwe opdrachtgever het takenpakket dat aan een bepaald barema wordt verbonden heel ruim interpreteren, waardoor de architect achterblijft met de gebroken potten. We moeten leren nacalculeren en onszelf verkopen.

Nuttige links
'Die HOAI ist tot! Lang lebe die HOAI!'

Artikel van Prof. Dr. Heiko Fuchs, Fachanwalt für Bau- und Architektenrecht bei Kapellmann und Partner Rechtsanwälte mbB in Mönchengladbach.

Concurrentie is moordend, winstmarges minimaal

In 2018 reageerde NAV fel op berichten in de media die stelden dat architecten van hun beschermde monopolies profiteren om hoge winstmarges te realiseren.

Vijf prioriteiten voor meer loon naar werk

Het vierde architectencongres van Netwerk Architecten Vlaanderen in 2018 had als thema Loon naar werk. We distilleerden hieruit vijf prioriteiten.