Nieuws

BBL: 'Hervorm woonbonus tot klimaatbonus'

12 maart 2019

Meer dan 100 milieuorganisaties hebben 11 voorstellen uitgewerkt voor een beter klimaat en een gezonder milieu, meldt VRT Nieuws. Het gaat onder meer over hervormingen van bestaande subsidies en fiscale voordelen, zoals de woonbonus. Op die manier worden extra belastingen vermeden en zullen de maatregelen, althans volgens de BBL, haalbaar en betaalbaar zijn.

Woonbonus hervormen tot klimaatbonus

Eén van de voorstellen is om de woonbonus te hervormen tot een klimaatbonus. "De bedoeling van die bonus was dat huizen beter betaalbaar zouden worden, maar dat gebeurde niet", zegt Benjamin Clarysse van BBL.

 

Daarom pleit BBL voor een klimaatbonus: een bonus die je krijgt als je woning een A-label heeft wat energiezuinigheid betreft, ofwel meteen bij een nieuwbouwwoning, ofwel na vijf jaar bij renovatie of andere energie-ingrepen in een bestaande woning. Want, zo redeneert BBL, de overheid heeft enkele grote hefbomen voor gedragsverandering in handen, via de fiscaliteit. 

 

"Mensen kunnen kiezen voor renovatie, slopen en heropbouwen, of voor een energiezuinige nieuwbouwwoning. Dat zou ervoor zorgen dat er in Vlaanderen veel meer gerenoveerd en zuinig gebouwd wordt."

 

"Renovatiegraad ligt véél te laag"

Wie er niet in slaagt om binnen de vijf jaar dat A-label te halen, zou dan de bonus verworven door de fiscale stimuli moeten terugbetalen, mét een boete van 20 procent er bovenop. Dat is de stok die de BBL achter de deur wil houden: "Onze renovatiegraad ligt véél te laag", zegt Clarysse, het is de bedoeling om veel meer te laten renoveren. 

 

Want kopen kost geld, weet de BBL nog, tot 50.000 euro als je een bestaande woning grondig wil isoleren, en met nieuwbouw die steeds duurder wordt, en daarom moeten mensen die de stap zetten, recht hebben op een bonus. Dat heeft een dubbel positief effect, poneert Bienstman: de bewoner geniet van een lagere energiefactuur, en het is goed voor onze economie. 

 

Dichter bij het werk wonen? "Verlaag de registratierechten"

De BBL wil de mensen ook dichter bij het werk laten wonen. Maar nu aarzelen veel mensen nog om de switch te maken, onder meer door de hoge vaste kost, die voor een groot deel te wijten is aan de registratierechten. Bienstman stelt daarom voor om de registratierechten te verlagen, "zodat mensen makkelijker gaan verhuizen om dichter bij hun werk te wonen, en dus lange verplaatsingen met de auto vermijden."  

 

Ook voor wie geen eigen woning kan betalen, moet er een tegemoetkoming zijn, stelt BBL in "De ochtend" op Radio 1: "We willen subsidies om de sociale problematiek aan te pakken, voor mensen die nu geen eigen huis kunnen kopen, en soms in slecht geïsoleerde woningen belanden."