Architectuur

Truss van BOGDAN & VAN BROECK verrijst langs kanaal in Brussel

22 maart 2019

Langs het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek verrijst Truss, een collectieve voorziening naar een ontwerp van BOGDAN & VAN BROECK, meldt Architectura.be. Het project omvat een sporthal, boksclub, cafetaria, kinderdagverblijf en een wooneenheid. De oplevering van Truss is voorzien tegen het einde van dit jaar.

BOGDAN & VAN BROECK - Foto: JeroenVerrecht

Het project is gearticuleerd rond drie voorname open ruimtes: de inkomgalerij, de centrale patio en de hangende tuin. Dankzij hun ruimtelijke configuratie en positie binnenin het gebouw, vertegenwoordigt ieder van hen specifieke toegangsmogelijkheden, lichtinval en materialiteit.


Sociale interactie

 

Deze drie open ruimtes treden op in nauwe relatie met de functies in het gebouw: een sportzaal, een boksclub en een kinderdagverblijf. Ze kadreren en ondersteunen sociale interactie tussen deze rijke diversiteit aan gebruiken en gebruikers.

 

De galerij verbetert de porositeit naar de buurt; daarenboven maakt ze deel uit van de uitbreiding van de sportzaal bij specifieke gelegenheden. De patio verbindt visueel de verschillende functies van het project. Ze vormt als het ware een raakvlak waar de cafetaria en de boksclub samenkomen, waar het kinderdagverblijf toeziet op de sportactiviteiten. Op de hogere verdiepen is de hangende tuin de natuurlijke uitbreiding van het kinderdagverblijf. Daarbij profiteert ze van een schitterend zicht over het omliggende stedelijke weefsel.

BOGDAN & VAN BROECK

BOGDAN & VAN BROECK