Nieuws

VCB: 'Veralgemenen flexi-jobs zal voor de bouw weinig soelaas bieden'

4 april 2019

Elke maatregel om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken is een goede maatregel. Zo reageert de Confederatie Bouw op het voorstel van Open VLD om flexi-jobs in de hele privésector in te voeren. “En toch zullen flexi-jobs in de bouw het probleem niet ten gronde oplossen”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Eén van de maatregelen uit het ‘blauw groeiplan’ dat Open VLD vandaag voorstelde, betreft het uitbreiden van de flexi-jobs, die nu al in de horeca en de handel van kracht zijn, naar de volledige privésector. Gezien het groot aantal openstaande vacatures in de bouw (zo’n 16.000) is elke maatregel die zorgt voor meer tewerkstellingsmogelijkheden zeker waardevol. Concreet zouden werknemers die 4/5de werken en gepensioneerden dan kunnen bijklussen in de bouw.

 

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “We vrezen dat flexi-jobs in de bouw geen succesnummer zullen worden. Zowat alle bouwberoepen zijn technisch en vergen heel wat aparte vaardigheden die niet snel aan te leren zijn aan bijklussers. De bouw is dus niet te vergelijken met sectoren zoals horeca en handel, waar flexi-jobs heel wat succes kennen.” Daarnaast speelt ook het aspect ‘veiligheid’ mee. In de bouw is het aantal arbeidsongevallen dan wel dalend, maar nog steeds erg hoog. Om het aantal arbeidsongevallen drastisch te verminderen, lanceerde de Confederatie Bouw onlangs de sensibiliseringscampagne www.safetymypriority.be.

 

Flexi-jobs kunnen mogelijk wel opportuun zijn voor zelfstandigen zonder personeel en micro-ondernemingen uit de bouw die een tijdelijke piek hebben aan relatief eenvoudige klussen. Toch vreest de Confederatie Bouw dat flexi-jobs in de bouwsector het gebrek aan geschikte arbeidskrachten niet zullen wegwerken. Daarom hamert de sectororganisatie op de versterking van het duaal leren en de bestaande bouwopleidingen en op de intensifiëring van omscholing van werkzoekenden.