© Fondation Le Corbusier LeCorbusier 1933

Nieuws

Zo zou Linkeroever er vandaag uitzien als Le Corbusier zijn zin had gekregen

5 april 2019

In het MAS in Antwerpen opent een expo die de plannen toelicht die de beroemde architect Le Corbusier ooit voor Linkeroever uittekende, maar die nooit zijn uitgevoerd. Was dat wel gebeurd, dan was het stadsdeel nu een "Ville Radieuse" met mogelijk 500.000 inwoners.

"In 1930 is Imalso opgericht, de Intercommunale Maatschappij van de Linker-Scheldeoever", aldus Sandra Lintermans op VRT.be. Zij is architect, stedenbouwkundige en curator van de expo. "Imalso stond in voor de bouw van de 2 tunnels onder de Schelde, de Waaslandtunnel en de voetgangerstunnel. De intercommunale kreeg ook de opdracht om Linkeroever vorm te geven."

 

"Ville Radieuse"

 

In 1933 schreef Imalso daarom een internationale wedstrijd uit waaraan ook Le Corbusier deelnam. "Hij had zich steeds meer op stedenbouw toegelegd en hij was bezig met zijn groot theoretisch model van de "Ville Radieuse", de "Stralende Stad". De wedstrijd kwam voor hem op het juiste moment. Le Corbusier had een nieuw stadsdeel voor 500.000 mensen in gedachten. Vandaag wonen ongeveer 16.000 mensen op Linkeroever, dus dat was een grote schaalsprong. Hij wou ook een brug over de Schelde."

(Foto boven: © Fondation Le Corbusier LeCorbusier1933)

 

Mobiliteit

 

Op vlak van mobiliteit was de architect zijn tijd ver vooruit. "Hij wou het verkeer van de voetgangers scheiden. Hiervoor bedacht hij een stratenpatroon op 5 meter hoogte zodat de voetganger zich vrij in het publieke domein kon bewegen."

 

"Al zijn woongebouwen tekende hij op palen, zijn beroemde pilotis. Daarover zei hij: "Ik bebouw slechts 12 procent, maar mijn gebouwen hebben daktuinen. De stad heeft dus een winst van 112 procent, want mensen kunnen onder en op mijn gebouwen wandelen."

 

"Alles samen kreeg Imalso 97 inzendingen binnen. Helaas kreeg de wedstrijd geen laureaten omdat de intercommunale nogal strenge voorwaarden had opgesteld."

 

In India lukte het wel

 

20 jaar later kon Le Corbusier zijn visie wél grotendeels in de praktijk brengen... Bij de onafhankelijkheid van Brits-Indië was het historische gebied Punjab in 2 deelstaten verdeeld: één voor Pakistan en één voor India. De historische hoofdstad Lahore kwam in Pakistan te liggen, waardoor India op zoek moest naar een nieuwe hoofdstad.

India besliste hierop om een heel nieuwe hoofdstad te bouwen op basis van plannen van Le Corbusier: Chandigarh, een lage, horizontale stad, maar wel met veel groen en een gescheiden, hiërarchisch wegenstelsel.

© BärbelHögner HighCourt Chandigarh

Expo: Le Corbusier. Linkeroever & Chandigarh

Van 6 april 2019 tot 18 augustus 2019

Bezoekers kunnen genieten van diverse rondleidingen doorheen de tentoonstelling, een aanbod voor families, vakantieateliers, lezingen  en nog veel meer. Meer informatie is te vinden op www.mas.be/nl/le-corbusier

Bronnen