Nieuws

5 Tips om als Architect hoger te ranken in Google

Jeroen De Paepe (ArchiSnapper) • 5 april 2019

Succesvolle marketing bij architecten en aannemers draait vooral om het zich laten vinden door potentiële klanten — normaal gezien via Google— op het moment dat zij je nodig hebben, in plaats van hen te bombarderen met vervelende (en dure) reclamecampagnes. Dit is een heel belangrijk inzicht. Dit vormt ook het verschil tussen traditionele outbound marketing, waarbij men vooral betaalt om reclame te maken via verschillende mediaplatforms, en inbound marketing, dat zich focust op het zich online laten ontdekken door mensen. Outbound marketing is niet alleen duur, het zorgt ook voor minder resultaten. Steeds minder mensen laten zich overtuigen door pop-ups, cold calls en sales emails. Dus vergeet even die directe marketingstrategie om potentiële klanten te strikken. Je laat je beter ontdekken door mensen die een nood hebben aan jouw diensten en op zoek gaan.

Dit artikel verscheen origineel op de ArchiSnapper blog en werd geschreven door Jeroen De Paepe, oprichter van ArchiSnapper.

 

Wat denk jij dat mensen doen wanneer ze op zoek zijn naar een architect of aannemer?

Dit is wat ik denk dat ze doen; of ze bellen een vriend op om te vragen naar aanbevelingen, of ze zoeken naar een betrouwbaar bedrijf in de regio, via Google.

 

Die eerste optie —dat je bestaande klanten je doorverwijzen aan hun vrienden— komt voort uit het simpel principe van altijd je best te doen, en altijd topkwaliteit en service aan te bieden. Het is een “everything is marketing” filosofie, wat eigenlijk inhoudt dat marketing niet zomaar tot één departement beperkt is.

 

Bovenaan in de google search lijst verschijnen is waarschijnlijk dé belangrijkste manier om ervoor te zorgen dat mensen je kunnen vinden online, om vervolgens contact op te nemen. Waarom? Omdat onderzoek uitwijst dat de meeste mensen (4 op 5) lokale bedrijven vinden via online zoekopdrachten. En als architect of aannemer, ben je typisch een lokaal bedrijf. Een particulier uit Brugge zal zelden een architect uit Turnhout aannemen.

 

Wanneer mensen zoeken naar jouw diensten, zullen ze normaal gezien jouw stad of regio in hun google-zoekopdracht intikken.

 

Laten we even kijken wat ons dat oplevert. Als ik op zoek ben naar een architect in Brugge zal ik ‘architect Brugge’ ingeven:

Of, als ik op zoek ben naar een architect met een bepaalde specialisatie dan zal ik die zoekterm ook toevoegen. Bv “architect ecologisch bouwen gent” :

Dit is hoe mensen zoeken naar uw diensten, als architect of aannemer. En als je niet op de eerste pagina verschijnt van de Google search resultaten, dan mis je heel wat waardevolle website bezoekers (allemaal mogelijke klanten).

 

Hoog ranken in Google, dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Het houdt meer in dan je website verbeteren en hopen dat daarmee alles goed komt.

En weet je, hoger ranken in Google is voor jou waarschijnlijk niet eens heel moeilijk. Waarom? Omdat de meeste architecten en aannemers de tips die ik in dit artikel zal delen nog niet toepassen. Dus als jij IETS doet (ook al is het maar 2 van de 5 tips in dit artikel) zal je hoogst waarschijnlijk vrij snel resultaat zien.

 

Dus, zullen we eraan beginnen?!

Eerst en vooral is het belangrijk dat je weet dat je niet hoeft te concurreren met alle architecten of aannemers in de hele wereld. (Gelukkig maar!) Je hoeft niet hoog te ranken voor zoektermen zoals “architectenbureau” of “algemene aannemer”. Je klanten zullen deze algemene zoektermen niet gebruiken om te zoeken online. Zoals ik aangaf met de voorbeelden hierboven, zoeken uw klanten normaal gezien voor lokale diensten en zullen hoogstwaarschijnlijk ook in Google zoeken met specifieke zoektermen.

 

Daarom moeten we eerst even nadenken over de zoektermen die je potentiële klanten effectief gebruiken. Dat zal waarschijnlijk een combinatie zijn van de dienst die je aanbiedt en jouw locatie of regio. Met andere woorden, ze zullen zoeken op: [specialisatie] + [locatie]. Bijvoorbeeld:

“Architect Zottegem”

“Duurzaam architectenbureau Brussel”

“Houtskeletbouw Antwerpen”

 

Dus ipv moeite te steken in het hoog ranken voor premium keywords zoals “beste algemene aannemer”, kan je beter focussen op specifieke zoekvariaties zoals “duurzame aannemer regio Lovendegem”. In SEO taal, noemen we dit werken met long tail keywords (letterlijk: lange staart zoekwoorden).

 

Het gebruik van deze specifieke zoekvariaties, of long tail keywords, heeft twee grote voordelen.

 

Ten eerste, er is veel minder concurrentie voor deze gespecialiseerde searches, wat het hoog ranken natuurlijk gemakkelijker maakt. Stel je bent een architect die gespecialiseerd is in duurzame bouw, gevestigd in regio Brussel. Dan zal het veel gemakkelijker zijn om bovenaan te ranken voor “duurzame architect Brussel” dan bijvoorbeeld voor “architect Brussel” of “duurzame architect”. Bovendien focussen jouw grotere nationale concurrenten zich bijna niet op deze specifieke zoektermen. Google bevoorrecht namelijk automatisch lokale bedrijven boven nationale merken wanneer we het over lokale searches hebben. Dat is goed nieuws, toch?

 

Ten tweede, de conversie zal veel groter zijn want als mensen specifieker zoeken, dan zal jouw specifieke website en inhoud al dichter aanleunen bij waar ze naar op zoek zijn. Het zal een specifiek en geëngageerd online zoekverkeer genereren nl. bezoekers in regio Brussel die interesse hebben getoond in jouw specialiteit; duurzaam bouwen. En dat is precies het publiek waar je naar op zoek bent, en, gezien hun specifieke search, zullen zij waarschijnlijk ook effectief klaar zijn om een architect/aannemer aan te nemen.

Hier zijn vijf manieren om je architecten- of aannemersbedrijf op de eerste pagina van Google te laten ranken voor specifieke (long tail) zoekwoorden:

  1. Zet een Google Mijn Bedrijf– pagina op (en geraak in de local pack)
  2. Blog over je specialisatie
  3. Verzamel reviews en getuigenissen
  4. Zorg ervoor dat je URL je locatie bevat
  5. Zorg voor een mobile vriendelijke website

 

Laten we deze 5 zaken in detail bekijken. Ze zijn veel gemakkelijker dan je denkt!

1. Zet je Google Mijn Bedrijf– pagina op (en geraak in de local pack)

 

Dit is wellicht de makkelijkste en de belangrijkste actie die je nu meteen kan ondernemen. Dus als je weinig tijd hebt en je wil eraan beginnen, doe deze stap eerst! Een Mijn Bedrijf pagina via Google heeft heel wat voordelen die je zullen helpen om hoger te verschijnen in de google zoekresultaten. Google deelt graag inhoud die het kan ondersteunen en verifiëren. Dus als Google de authenticiteit van jouw bedrijf en adres kan verifiëren, dan zal je beloond worden met een hogere ranking in lokale zoekresultaten.

 

En zoals we al eerder vermeld hebben, zijn (kleine) architecten- en aannemersbureaus typisch lokale bedrijven. Vergeet niet dat mensen normaal gezien een lokale zoekterm aan hun search zullen toevoegen:  “architect te Zottegem“, “Duurzaam architectenbureau  Brussel”, ...

 

Door je locatie aan je Mijn Bedrijf profiel toe te voegen en recensies te verzamelen (zie lager), vergroot je dus je kans om in de “local pack” terecht te komen. En de local pack is puur goud, want er zijn maar drie plaatsen. Ter herinnering, dit is de “local pack”:

Vul alle gegevens in en zorg er vooral voor dat je je BBT details invult: Bedrijfsnaam, Bedrijfslocatie en Telefoonnummer. Deze BTT details zijn heel erg belangrijk als je in die local pack wil geraken. Ik raad ook aan om een professionele omslagfoto en profielfoto’s toe te voegen. De bouw is nu eenmaal een visuele sector.

 

Hier kan je een goede handleiding vinden met meer info, tips en trucjes om je Mijn Bedrijf pagina zo goed mogelijk op te zetten.

 

Zoals eerder vermeld, heeft onderzoek uitgewezen dat lokale bedrijven beter kunnen ranken dan de grote nationale bedrijven. Ze kunnen gemakkelijker een betere local pack positie krijgen omdat Google voorrang geeft aan bedrijven van eigen bodem in tegenstelling tot grote (franchise) ondernemingen met vele locaties. Goed nieuws dus voor lokale architecten en aannemers want er is dus zeker kans om in de lokale pack te geraken! En zelfs als je niet in de local pack geraakt, zal het opzetten van je Mijn Bedrijf pagina je sowieso helpen om hoger te ranken als een lokaal bedrijf.

2. Blog over je expertise

 

Een van de beste technieken om goed te ranken op Google is interessante blogartikelen te schrijven over jouw bedrijf en je expertise. De algoritmes die Google gebruikt zijn zo ontwikkeld dat wanneer goede content gedetecteerd wordt, dat bedrijf ook onmiddellijk een betere ranking zal krijgen. Wanneer je waardevolle, nuttige content creëert, zal je je positie in Google snel zien stijgen!

 

Of je nu gespecialiseerd bent in duurzaam bouwen, overheidsprojecten, industriële projecten, hout framing, renovatie, … wat het ook is, waardevolle content schrijven over je specialisatie is een super strategie om hoger te ranken!

 

Schrijf over je projecten. Waarom zijn ze succesvol geweest? Welke uitdagingen ben je tegengekomen en wat heb je eruit geleerd? Schrijf over hoe je bepaalde problemen hebt aangepakt, of over fouten die je je collega’s hebt zien maken, of die je zelf hebt leren vermijden.

 

og een goede brainstormtechniek: Vraag je af welke vragen je klanten hebben. Zij zijn namelijk degene die je wilt bereiken. Schrijf dan antwoorden op de vragen van je klanten. Veel van je klanten zullen je bijvoorbeeld vragen hoe je prijzen bepaalt voor je diensten, daarom raden wij aan er simpelweg een blogpost over te schrijven. Mensen houden van dit soort transparantie. Je klanten zouden misschien ook vragen kunnen hebben over isolatie, duurzame energie, kwalitatieve materialen, subsidies, …

 

Stel dat je bedrijf zich specialiseert in duurzaam bouwen. Dan zou je kunnen schrijven over wat een gebouw duurzaam maakt, zoals bijvoorbeeld simpele tips die een grote duurzaamheidsimpact hebben. Welke materialen zijn volgens jou beter en welke niet en waarom.

 

Een ander voordeel van bloggen over je niche, is dat je na verloop van tijd als vakexpert zal beschouwd worden. Al gauw zullen mensen je blog beginnen lezen om van jou te leren; om de waardevolle tips & tricks die je deelt toe te passen! Voor je het weet wordt je gevraagd als spreker om jouw inzichten te delen inzake je expertise.

 

1. Schrijf lange posts

Schrijf lange posts van ongeveer 1500 woorden of meer. Het zijn juist lange, uitgebreide en boeiende posts die meer online traffic en shares met zich meebrengen.

 

2. Denk goed na over blogtitels

Wanneer je blogartikelen schrijft en deelt, vergeet dan zeker niet goed na te denken over je titel. Zoals eerder vermeld, stelt Google vooral content voor die relevant is voor de noden van hun lezers/gebruikers. En het is onder andere aan de hand van de titel dat Google kan bepalen of een artikel relevant is voor een bepaalde zoekterm. Dat wil zeggen dat je dus best belangrijke keywords in de titel van je blogartikel zet. In het ideale scenario, zorg je er ook voor dat die keywords in het eerste deel (vooraan) van je titel staan.

3. Verzamel reviews en getuigenissen

 

Zoekresultaten zijn gunstig voor bedrijven met een bewezen betrouwbaarheid. En Google beschouwt recensies en getuigenis als signalen van vertrouwen.

 

Een voorbeeld Google review over EGM:

Volgens Local Search Ranking Factors Survey van MOZ, vormen online reviews 10% van de factoren die Google en andere zoekmachines gebruiken om resultaten hoger te doen ranken.

 

Vergeet niet dat Google ervoor wil zorgen dat hun gebruikers de best mogelijke resultaten krijgen voor hun search. Daarom zullen ook bedrijven met goede reviews hoger ranken dan bedrijven met geen of slechte reviews. Eenvoudig gezegd: Google houdt van online reviews omdat gebruikers van online recensies houden.

 

Het verzamelen van reviews is dus niet alleen goed om hoger te ranken op Google—het is ook een uitstekende social proof techniek om potentiële klanten aan te trekken. Wanneer je een project hebt afgewerkt en je klant is tevreden, maak er dan de gewoonte van om hem snel even een mailtje te sturen met de vraag voor een review!

 

Hier de email —een beetje gepimpt naar architect/aannemerssector—die ik vaak stuur na een (telefoon)gesprek met een tevreden klant:

“Hey,

 

Nogmaals bedankt voor de leuke samenwerking op dit project. Ik ben blij te horen dat je tevreden bent met het resultaat!

Als het niet te veel gevraagd is, heb ik nog even een vraagje: zou je het zien zitten om [ bedrijfsnaam ] een eerlijk review te geven? Hier kan je alvast de link vinden.

Ook al zijn het maar één of twee zinnen, we zouden het enorm appreciëren. Het zal ons helpen meer geweldige klanten zoals jij aan te trekken ;-)

Dankjewel, en als er iets is waarmee ik je verder kan helpen, aarzel dan zeker niet mij dit te laten weten.

 

Dankjewel,

Jeroen De Paepe”

Volgens Moz, hebben Google Reviews een grote impact op de lokale rankings van Google. Dus zorg ervoor dat klanten de mogelijkheid hebben een Google review achter te laten voor jouw bedrijf/diensten. Hier kan je je eigen link creëren voor reviews – net zoals je hieronder ziet voor de klanten van ArchiSnapper:

4. Zorg ervoor dat je URL je locatie bevat

 

Dit is iets technischer, maar echt een gouden tip! Domeinen die locaties omvatten ranken beter in de regio van de zoekopdracht. Dit was het belangrijkste inzicht dat naar boven kwam in het onderzoek over lokale zoekresultaten van Google door Neil Patel.

 

Je locatie toevoegen aan je bedrijfsnaam—en nog beter aan je URL—heeft een enorme impact op de zoekresultaten. Als je bijvoorbeeld een dakwerkbedrijf beheert in Gent, dan zal Google de resultaten met “Gent” in de domeinnaam beter ranken.

 

Dat wil zeggen dat een URL zoals dakwerkenantwerpen.be een heel goede keuze zou zijn om hoog te ranken op Google voor een zoekopdracht als “dakwerken Antwerpen”. Laten we dat even nagaan op Google met de zoekopdracht “dakwerken Antwerpen.”

 

Eerst krijgen we de local pack te zien:

We weten nu dat we beter een Google Mijn Bedrijf page opzetten en reviews verzamelen om in deze local pack te geraken. Merk op dat de drie bedrijven in de local pack volledige Google Mijn Bedrijf profielen hebben (met bedrijfscategorie “Dakdekker” of “Aannemer”, en een bedrijfsadres/telefoonnummer)

 

Onder de local pack, zien we dan de volgende zoekresultaten. Zoals je kan zien, hebben de eerste drie bedrijven allemaal “Antwerpen” in hun URLs. Het vijfde resultaat niet, maar dat bedrijf heeft wel ‘“Antwerpen” in hun website tagnaam, wat ook erg goed is voor SEO.

5. Zorg voor een mobiel-vriendelijke website

 

Maar liefst 58% van alle Google searches worden nu uitgevoerd vanaf een mobiel apparaat.  Dus het is duidelijk dat we moeten zorgen voor smartphone vriendelijke websites als we niet willen de helft van de de bezoekers afhaakt!

 

Bekijk even onderstaand voorbeeld en zeg nu eerlijk met welk bedrijf je liever zaken zou doen:

Een slechte mobiele website ook je ranking om zeep helpen, want Google is begonnen met mobiel-onvriendelijke websites te bestraffen met hun mobile-first indexing.

 

Als je je afvraagt waarom we het enkel over Google hebben in dit artikel, dan moeten we je weten dat 95% van alle mobiele zoekopdrachten vandaag via Google worden gedaan.

Conclusie: hoog ranken op Google hoeft echt niet moeilijk te zijn

Als je je afvraagt waarom we het enkel over Google hebben in dit artikel, dan moeten we je weten dat 95% van alle mobiele zoekopdrachten vandaag via Google worden gedaan.

 

Zoek je tips om je website te verbeteren voor mobiele searches? Bekijk dan dit artikel of deze handleiding.

 

Succes!