Nieuws

’t Wisselspoor (Leuven) combineert slim ruimtegebruik met hoge pretfactor

11 april 2019

Op de site van de Centrale Werkplaatsen in Leuven verrijst de komende jaren een uniek kind- en gezinsvriendelijk woonproject, meldt Architectura.be. ’t Wisselspoor, waar naast een vijftigtal appartementen ook een conservatorium, kinderopvang, horeca of handel en een ondergrondse parking een plaats krijgen, gaat innovatief en duurzaam om met ruimte en levenskwaliteit. Het ontwerp is van de hand van URA Yves Malysse en Kiki Verbeeck.' ‘t Wisselspoor zet in op wat echte duurzaamheid vandaag kan en moet zijn', aldus Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck.

Beeld: URA Yves Malysse en Kiki Verbeeck

De centrale ontwerpvraag was dubbel: hoe kunnen mensen dichter bij elkaar wonen, op een comfortabele manier, en hoe kan dat kind- en gezinsvriendelijk zijn? De oplossing vonden de architecten, URA Yves Malysse en Kiki Verbeeck, in slim ruimtegebruik. Als de ruimte beperkt is, is delen de sleutel. Het woonproject is zo ontworpen dat het dezelfde kwaliteiten heeft als een huis met een tuin, door een eigen volwaardige woning aan te vullen met veel gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte.

 

Verticale woonbuurt

 

De combinatie van 50 woningen, gemeenschappelijke (buiten)ruimte en publieke functies op een relatief beperkte oppervlakte maakt van ’t Wisselspoor een echt stedelijk project. Diezelfde functies op een klassieke manier bouwen, vraagt ongeveer een oppervlakte van acht voetbalvelden. Door in de hoogte te werken, wordt open en groene ruimte bewaard.

 

De Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo is een hoogkwalitatieve woonbuurt, op wandelafstand van het station van Leuven. Op dit moment wordt het laatste open perceel bebouwd. Op een compacte oppervlakte van 2.500 m² verrijst de komende jaren ’t Wisselspoor. De architecten ontwierpen een compacte verticale woonbuurt, waar een driedimensioneel wandelpad de bewoner vanaf het Blauwputplein meeneemt tot op een hoogte van vijftig meter. Het project balt op die manier een uitgebreid programma samen op een fractie van het gebruikelijke grondbeslag in de buitenwijken.

 

Langsheen dit pad ontwikkelen zich diverse woontypologieën: bungalows, rijwoningen, panorama-appartementen... Elke woning beschikt over eigen karakteristieken en kwalitatieve buitenruimtes.

 

‘t Wisselspoor is een uitgesproken sociaal project. Het biedt naast comfortabele woningen ook ruimtes voor ontmoeting en interactie. Zo is er plaats voor twee buurthuizen, een fietsatelier, een co-workingkantoor en een logeerkamer. Deze ruimtes zijn zo ingepast dat ze uiteenlopende zichten op de stad aanbieden.