Nieuws

“Toon mensen goede praktijkvoorbeelden van verdicht wonen, dan gaan ze wél overstag”

26 april 2019

Ondanks oproepen van experts dat we dichter bij de stad moeten wonen, blijft de Vlaming dromen van een alleenstaande woning op ‘den buiten’. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams Agentschap Wonen. Maar Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck wanhoopt niet. “In de stad wonen heeft enorm veel voordelen: wanneer we die beter in de verf zetten, zullen mensen wél overstag gaan”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Foto: ID Hatim Kaghat smaller

55 procent van de Vlamingen antwoordde dat ze een alleenstaande woning verkozen, liefst op het platteland (35 procent). Ter vergelijking: amper 13 procent verkoos de stad, ook al struikelen experts al lange tijd over elkaar heen met de boodschap dat in Vlaanderen straks geen vrije natuur meer over is, als we het platteland aan dit tempo blijven volbouwen.

 

Maar gevraagd naar hoe graag men in een appartementsgebouw van meer dan tien verdiepingen wil wonen, geeft de helft van de Vlamingen de woonvorm een 0 op 10.

 

“Geen konijnenkoten”

 

Volgens Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck  komt het erop aan “mensen met goede praktijkvoorbeelden naar de stad te lokken, terwijl veel mensen bij bijvoorbeeld hoge flatgebouwen nog steeds – met enige overdrijving – aan enge konijnenkoten denken.”

 

“Goede voorbeelden zijn vandaag al in de maak: bijvoorbeeld appartementsgebouwen, waar bewoners hetzelfde niveau van comfort, ruimte en privacy ervaren als in hun alleenstaande woning op de buiten: gaande van grote terrassen tot daktuinen, tot handige – gemeenschappelijke – ruimtes waar mensen bijvoorbeeld aan hun fiets kunnen knutselen, tot desnoods zelfs een gedeeld zwembad”, aldus Van Broeck.