Nieuws

Steeds meer gezinnen delen hun stadstuintjes

26 april 2019

Voor opgroeiende kinderen zijn Vlaamse stadstuintjes vaak te klein. Daarom kiezen steeds meer gezinnen ervoor om hun tuin te delen, meldt Het Nieuwsblad. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck ziet het graag gebeuren. “Zij zijn het grootste bewijs dat individuele stadswoningen ook ruimte kunnen bieden.”

Gedeelde tuinen zijn leuk voor kinderen en blijken voordelig voor de eigenaars. Sommige buren hebben tegelijk een tuinhuis en zelfs een terras laten aanleggen voor een collectief ‘prijsje’. Ook hoeft niet iedereen een schommel en trampoline te plaatsen en worden grasmaaiers gedeeld.

 

Een rondvraag van Het Nieuwsblad leert dat vooral stedelijk gelegen tuinarchitecten steeds vaker de vraag krijgen om stadstuintjes te koppelen. “Mensen beginnen de voordelen te zien”, zegt de Gentse tuinarchitect Bram Van Wesemael. “Privacy blijft wel belangrijk. Het is niet omdat mensen hun tuin willen openzetten dat ze ook overal inkijk willen.”

 

Geen hippiecommunes

 

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck ziet steeds meer rijhuizen kiezen voor gedeelde tuinen. Een trend die hij toejuicht. “Dat zijn geen hippiecommunes, hé. Ze delen het beetje tuin wat hun gelukkiger maakt. Het is heel praktisch. Wie in een stads- of dorpskern gaat wonen, kiest zogezegd voor kleiner. Maar door tuinen samen te voegen krijg je juist ruimte en de natuur profiteert.”

 

“Uiteraard is samenleven soms een opgave”, zegt Van Broeck. “We zijn drie generaties achter een haag gaan zitten. Maar wat is alternatief? Een maatschappij met eenzame individualisten?”