Architectuur

Snøhetta & B2Ai blazen Roeselaarse stationsbuurt nieuw leven in

7 mei 2019

Snøhetta, B2Ai en landschapsarchitect Erik De Waele blazen de oude stationsbuurt van Roeselare nieuw leven in. Dat meldt Architectura.be. ‘Roelevard’ - zoals het ambitieuze project heet - moet dé eyecatcher van de stad worden en bij uitbreiding van de hele regio. ‘Het project komt met zijn 9 groendaken, 3.800 vierkante meter groen, 81 flats, kantoorruimte voor meer dan 400 werknemers en winkel-, retail- en horecaruimte zo goed als volledig tegemoet aan eerdere wensen van de buurtbewoners’, aldus projectontwikkelaars ION en Steenoven. Het schepencollege gaf hen groen licht voor de volledige herontwikkeling.

Beeld: ION en Steenoven

Het meest opvallende gebouw van ‘Roelevard’ is de 46-meter hoge toren die boven het stationsplein zal uittorenen. In totaal komen er 81 flats, 470 m² retailruimte, 200 m² horeca en 5.900 m² kantoorruimte in twee bouwblokken. In de kantoren zullen meer dan 400 mensen kunnen werken. Op de site komen bovendien 17 bovengrondse en 148 ondergrondse parkeerplaatsen en 345 fietsplekken. 

 

De voorzijde van het station en het nu nog onbebouwde terrein aan de achterkant van de sporen worden één geheel. De nieuwe gebouwen worden figuurlijk opgevat als de kliffen van een canyon, waartussen een glooiende groenruimte ontstaat. Het landschap gaat over in efficiënte bouwvolumes die naar boven toe versmallen via inlopende terrassen. In de sokkel komen kantoorruimtes, daarboven appartementen. De natuurlijke tinten van de gebouwen zullen een eenheid vormen met het groen.

 

Groendak voor gevorderden

 

De groene canyon verbindt de twee stadsgedeeltes. Vanaf het recentelijke aangelegde park aan de voorzijde meandert de weg onder de viaduct door tot bij Trax, de nieuwe culturele ruimte achter het station. Voor het belangrijke aandeel aan groen in het project werd landschapsarchitect en botanist Erik Dewaele aangezocht. Roelevard is 2141m² groendak rijk en krijgt dankzij de talrijke boomsoorten een landschappelijke aanblik.

Beeld: ION en Steenoven

Beeld: ION en Steenoven