Architectuur

“Een stad in de stad”: POLO ontwerpt multifunctionele campus in Schaarbeek

8 mei 2019

Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Samen met de schooldirecties van Sint-Goedele vzw en De Heilige Familie vzw, zal de VGC een nieuwe, multifunctionele campus ontwikkelen op de Gallaitsite. Deze is gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat in Schaarbeek. Op deze campus zullen een nieuwe secundaire school voor 680 leerlingen, een tienerschool voor 240 leerlingen, een basisschool voor 220 leerlingen en een jeugdcentrum hun plek vinden. POLO Architects leverde het winnende ontwerp aan.

Beeld: POLO Architects

Het project is in vele opzichten uniek en biedt maximale ontwikkelingskansen aan de kinderen en jongeren die hier schoollopen, aldus POLO Architects. In de secundaire school wordt een breed curriculum aangeboden en via de uitbouw van een tienerschool wordt een zachte overgang voorzien tussen het basis- en het secundair onderwijs. De basisschool vormt het sluitstuk van dit brede schoolconcept.

 

In het jeugdcentrum vinden drie jeugdwerkingen onderdak: Chiro Schaarbeek, Ratatouille en Transfocollect. Het geheel, met een oppervlakte van 21.700 m², is opgevat als een 'dorp in de stad' en heeft de ambitie om een campus te zijn op maat van de buurt.

Jo Crepain Prijs voor Innovatief Architectenbureau

POLO Architects is genomineerd voor de Jo Crepain Prijs voor Innovatief Architectenbureau (≥ 10 medewerkers). Op 6 juni maken we de winnaars bekend in Lamot Mechelen. Wil je erbij zijn? Dat kan! Schrijf je nu in via www.jocrepainprijzen.be