Nieuws

Studenten UGent stellen The Mobble voor: “Het huis van de toekomst”

13 mei 2019

Vorige week bracht koningin Mathilde al een bezoekje en op 24 mei plant ook NAV een projectbezoek aan de woning van de toekomst van de UGent. Die woning werd volledig op­getrokken uit materialen met een lage milieu-impact. De modulaire structuur laat toe om makkelijk groter of kleiner te wonen naar­gelang de ­behoefte. Het nieuwe huis van de toekomst draagt circulair leven hoog in het vaandel en moet ervoor zorgen dat wonen in de toekomst betaalbaar blijft, meldt De Standaard. Zin om ons te vergezellen tijdens ons bezoek? Schrijf je snel in, er zijn nog enkele plaatsen vrij (meer info onderaan).

Foto: themobble.be

Het eerste exemplaar – in een standaardversie zo’n 70 vierkante meter groot – staat op een sym­bolische plaats in de stad: in een binnentuin in de schaduw van de historische Sint-Pietersabdij en vlak bij het gebouw van de ­faculteit Economie en Bedrijfskunde.

 

Het paviljoen met veel glas en hout werd ‘The Mobble’ gedoopt, kort voor ‘Modular Building Block’. De Gentse universiteitsstudenten hebben het met hun bouwconcept alvast tot in de finale van de internationale studentencompetitie Solar Decathlon geschopt. Die wedstrijd moedigt sinds 2002 studenten wereldwijd aan om projecten rond duurzaam en energie-efficiënt wonen uit te werken.

 

‘We hebben wel eens gevloekt bij het ineen­steken van The Mobble,’ aldus student Koen De Buyzerie. Niet in het minst omdat er in het huis van de studenten heel wat nieuwe ­materialen en technieken verwerkt zijn. En dan loop je het risico op kinderziekten.

 

Projectleider Nathan Van den Bossche: ‘The Mobble is voortgekomen uit een onderzoek naar renovatie van een typisch grootschalig hoogbouw appartementscomplex aan de rand van de stad. Al snel werd ons duidelijk dat het gebouw dringend gerenoveerd moest worden. Niet alleen voor de gezondheid van de bewoners, maar ook op het vlak van energie-efficiëntie. Daarnaast moest alles uiteraard betaalbaar blijven. Het concept van The Mobble bood oplossingen. Met een vrij eenvoudige ­ingreep kunnen alle appartementen bijvoorbeeld voorzien worden van een ventilatiesysteem, zonder dat de bewoners moeten verhuizen.’

 

Het Mobble-team van de UGent maakt zich sterk dat hun nieuwe bouwconcept nu al geschikt is om zo’n 20.000 dergelijke appartementen aan te passen aan de noden van deze tijd.

 

Aan de bouw van The Mobble zelf werkten veertig studenten mee, aldus De Standaard.

Projectbezoek The Mobble - 24 mei

Hoewel de wedstrijd pas deze zomer plaatsvindt in Budapest staat het paviljoen nu opgebouwd in de Tweekerkenstraat te Gent. Het moment om met NAV een bezoek te brengen aan paviljoen The Mobble van UGent.

 

Zin om mee te gaan? Klik hier voor meer info.