Architectuur

Nieuw redderspaviljoen Knokke-Heist is klaar: architecturaal & technologisch hoogstandje

16 mei 2019

Begin 2016 kondigde het gemeentebestuur samen met architectenbureau Compagnie O al trots de komst van het paviljoen aan. Nu isde nieuwe hypermoderne reddingspost van Knokke-Heist operationeel, meldt Het Nieuwsblad. Het knap staaltje architectuur biedt zicht op de hele kustlijn van de badstad.

Compagnie O - © Tim Van de Velde

De nieuwe reddingspost aan het Lichttorenplein in Knokke-Heist is zowel technologisch als architecturaal een meerwaarde voor de badstad. Het knalgele gebouw bevindt zich op een steenworp van de vorige uitvalsbasis van de strandredders. Dat was een krakkemikkig gebouwtje van enkele vierkante meter groot op de zeedijk.

 

Vanuit het kraaiennest is de hele kustlijn van Knokke-Heist te zien. Er is ook 360 graden zicht. “Van de baai van Heist tot aan het Zwin”, vertelde burgemeester Lippens tijdens zijn toespraak. “Vanuit de toren en via onze camera’s wordt alles op het strand gecoördineerd. De grotere oppervlakte en de multifunctionaliteit zijn een enorme meerwaarde.”

 

Het nieuwe gebouw is volgens de burgemeester ook zonder nood aan dringende hulp een bezoekje waard. Het bouwwerk is erg bijzonder. De ronde, gele vormen en de toren vallen van ver op. “Het is een nieuwe eyecatcher voor Knokke-Heist. Het was onze bedoeling om iets iconisch te bouwen”, zegt Lippens. Het ontwerp werd gekozen uit meer dan zeventig inzendingen. Het kostenplaatje bedraagt 1,8 miljoen euro. Er werd bijna twee jaar aan gewerkt. De strandredders kunnen alvast niet wachten om te opereren vanuit hun nieuwe basis.

Bronnen
  • Het Nieuwsblad