Nieuws

Ontwijde kerk in Roeselare wordt architectenbureau: “De buurt blijft welkom”

20 mei 2019

Het architectenbureau 3Architecten heeft de ontwijde Sint-Jozefkerk in Roeselare gekocht. De kerk zal vanaf 2020 dienst doen als kantoor, maar ze willen de ruimte ook openstellen voor de gemeenschap. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Beeld: Google

In 2017 liet het bureau zijn oog vallen op de leegstaande Sint-Jozefkerk, die een jaar voordien ontwijd werd. Tegen 2020 moet de kerk de nieuwe thuisbasis worden van de architecten. “Het traject voor de aankoop is toen gestart in samenspraak met het stadsbestuur en de kerkfabriek. Vorige week mochten we eindelijk de compromis tekenen”, zegt architect Jan Tyvaert, die samen met Barbara Ostyn en Christophe Keirsbilck medevennoot is van het bureau.

 

De Sint-Jozefkerk werd in 1952 ingezegend en was sindsdien een belangrijke ontmoetingsplaats voor de bewoners van de Sint-Jozefparochie. “De kerk zal daarom meer worden dan zomaar een nieuw bureau”, zegt Tyvaert. “Het is de bedoeling de kerk na de kantooruren en in het weekend open te stellen voor de gemeenschap. We zullen de kerk elke week een voormiddag en een avond gratis ter beschikking stellen aan de Stad Roeselare. Ook verenigingen zullen een kans krijgen. We willen graag het koor dat hier vroeger repeteerde terughalen. De activiteiten moeten wel passen in een serene ruimte. Hier zullen geen fuiven georganiseerd worden.”

 

Grote veranderingen zullen er niet zijn. Op het gelijkvloers komen er wel grote raampartijen. Zo kan de buurt binnenkijken in het gebouw en krijgt de kerk een open karakter.

Bronnen
  • Het Nieuwsblad