Nieuws

Anton Smagghe vanaf 1 september nieuwe secretaris-generaal Federatie Vrije Beroepen

21 mei 2019

Anton Smagghe (35) wordt vanaf 1 september de nieuwe secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen (FVB). De Raad van Bestuur van de Federatie keurde gisteravond formeel zijn kandidatuur goed. Naast zijn taak als FVB-secretaris-generaal zal hij ook de werking voor de bij UNIZO aangesloten sectoren coördineren. Anton Smagghe volgt Jan Sap (48) op, die in september vorig jaar directeur-generaal werd bij Fednot, de Federatie van het Notariaat, na negen jaar aan het roer van de FVB en een carrière van eenentwintig jaar bij UNIZO.

Beeld: Federatie Vrije Beroepen

Met Anton Smagghe kiezen de Federatie Vrije Beroepen en UNIZO voor een manager met uitgesproken coaching skills én een sterke affiniteit met de heel eigen dynamiek van organisaties waarin vrijwilligers een uitgesproken rol spelen. Zo is Smagghe momenteel ‘verbondscommissaris’ (gedelegeerd bestuurder) van de Scouts en Gidsen Vlaanderen, goed voor 83.500 leden en een honderdtal vaste medewerkers, naast een veelvoud aan vrijwilligers. Eerder was hij, onder meer, coördinator en coach bij het Starterslabo Oost-Vlaanderen, waar hij de ondernemerswereld – en in het bijzonder die van prille starters – van dichtbij leerde kennen en waarderen. Anton Smagghe is Master in Bedrijfseconomie en Master in Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen.

Marieke Wyckaert, voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen, is erg verheugd met de aanstelling van Anton Smagghe als nieuwe secretaris-generaal van de FVB: “De vrije beroepen zitten volop in de lift, het gaat momenteel goed met ons. Tegelijk varen we in woelige wateren en komen er heel wat nieuwe uitdagingen op ons af, waarbij het belangrijk is op de ruggensteun van een goed werkende FVB te kunnen rekenen. Ik ben ervan overtuigd dat we met Anton Smagghe de juiste man hebben gevonden om onze Federatie verder uit te bouwen en te professionaliseren, ten dienste van alle aangesloten beroepsverenigingen en hun leden.”

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO en van de Federatie Vrije Beroepen, kijkt volop uit naar de samenwerking met Anton Smagghe: “Met De Federatie Vrije Beroepen en de UNIZO-sectorwerking hebben we de afgelopen jaren al een sterk parcours afgelegd. Op die fundamenten moeten we nu voortbouwen, in een nog hogere versnelling. Want onze sectoren, zowel binnen als buiten het vrije beroep, vormen het kloppende hart van onze economie.” 

Anton Smagghe, vanaf 1 september secretaris-generaal van de Federatie Vrije Beroepen, tevens verantwoordelijk voor de UNIZO-sectorwerking: “Met eenzelfde enthousiasme als bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, kijk ik nu uit naar mijn uitdaging bij FVB en de UNIZO-sectorwerking. Mijn opgedane ervaring zal me heel goed van pas komen in mijn nieuwe rol. Dat geeft vertrouwen en zin.”

Anton Smagghe  blijft nog tot na de zomer aan het roer van de Scouts en Gidsen Vlaanderen en zal op 1 september zijn nieuwe rol opnemen bij de Federatie Vrije Beroepen en UNIZO.