circulair bouwen
Circulair en veranderingsgericht bouwen: een nieuwe rol voor de architect?
22 mei 2019

NAV-seminarie 'Circulair en veranderingsgericht bouwen' op Architect@Work
Circulair bouwen is, in al zijn facetten, de toekomst van de bouwindustrie. Maar hoe ver staat de Vlaamse bouwsector in het circulair en veranderingsgericht bouwen? Welke basisconcepten bestaan er? En welke rol speelt de architect in dit verhaal? Op deze sessie boden de sprekers samen een antwoord op deze en vele andere vragen.
Roos Servaes en Elke Meex van Ovam leidden het seminarie in met een overzicht van de Circulaire initiatieven in Vlaanderen en de Europese en Vlaamse beleidskaders. Waldo Galle en Jeroen Poppe van VUB Architectural Engineering zoomden vervolgens in op de basisbegrippen, -concepten en -parameters van circulair bouwen voor vandaag en morgen. Ten slotte lichtten enkele voorlopers een case study toe: Stijn Elsen van Kaderstudio een particulier project in Asper, Jeroen De Wael van VK Engineering had het over het Vandemoortele Food Experience Center en ook Lode Goethals van BAST Architecten bracht een getuigenis.
Inschrijvingen voor lerend netwerk geopend
NAV en VUB Architectural Engineering zullen elkaar verder versterken door de beschikbare kennis over circulair en veranderingsgericht onder (ir-)architecten te verhogen. Dit door middel van kennisdeling via een Lerend Netwerk waarin voorlopers en volgers elkaar kunnen ontmoeten. Inschrijven kan via de website www.ateliercirculair.be. Het project loopt over een periode van 2 jaar en wordt ondersteund door Vlaanderen Circulair.
RECENTE UPDATES
- Gebruik de economie om extra natuur te creëren
- Hoe duurzame materialen gebruiken zonder het jezelf moeilijk te maken? (VIDEO)
- 'De renovatieverplichting is een noodzakelijke maatregel, maar geen allesomvattende'
- Er moet een cultuurshift komen zodat kopers zich beter informeren – analyse Vlaams renovatiebeleid