Architectuur

Woonproject Dockside in Brussel zet 'ontmoeting' centraal (TRANS, V+, ms-a)

7 juni 2019

De Brusselse kanaalzone krijgt er een nieuw woonproject bij: Dockside, naar een ontwerp van TRANS architectuur | stedenbouw i.s.m. V+ en MSA. Dat meldt Architectura.be. Het complex trekt de kaart van collectieve kwaliteiten met ruimte voor ontmoeting, zoals een uitgestrekte passage op het gelijkvloers, een collectieve ruimte en bibliotheek en een dakboerderij. De ontwerpers creëerden bewust een kwaliteitsvolle interieurwereld om rust te creëren aan het drukke Saincteletteplein. Het compacte gebouw is zo vormgegeven dat er in een later stadium een andere invulling aan kan gegeven worden.

Beeld: TRANS architectuur | stedenbouw

Het bouwprogramma omvat in hoofdzaak woonfuncties met een zeer divers aanbod gaande van kleine studio’s tot drieslaapkamerappartementen, verspreid over vijftien bouwlagen. Het concept is opgevat als een woonvorm waarbij sterk is ingezet op de collectieve kwaliteiten van het gebouw, die verschillende facetten van het wonen ondersteunen. “Het komen en gaan van de bewoners zal niet in een kleine inkomhal gebeuren, maar in een ruime, bijna stedelijk aandoende passage, die ook als gebruiksruimte kan ingezet worden en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten”, vertelt Bram Aerts, mede-zaakvoerder van TRANS. “Het is een ruimte tussen de stad en het wonen, waar veel natuurlijk daglicht zal toekomen.”

 

Ruimte teruggeven aan de stad


“Dockside is een eenvoudig, ietwat gedrongen bouwvolume waarmee we willen verwijzen naar de pakhuizen langs het kanaal”, aldus Bram Aerts. “Door de eerder rechthoekige en lage vorm hebben we een gedeelte van de site kunnen teruggeven aan de stad. In plaats van het opzoeken van de volledige perimeter van het perceel, hebben we nagedacht welke vorm in de stad op die plek nodig was. Alles wat we niet nodig hadden, hebben we teruggegeven aan de stad. Het bijschaven van de site gebeurt op heel strategische plekken waardoor we belangrijke zichtlijnen creëren vanuit de straten van Molenbeek naar het kanaal toe en omgekeerd.”

 

“De sterkte van ons ontwerp is dat Dockside niet met nadruk een residentieel project wil verbeelden. Het is geen typisch residentieel gebouw met terrassen rondom, noch een standaard kantoorgebouw. Er is heel hard nagedacht over het technisch concept zodanig dat het gebouw kan worden omgevormd naar een andere invulling en dus een kwaliteit biedt voor Brussel op lange termijn”, aldus Bram Aerts.