Nieuws

LABIOMISTA in Genk opent op 6 juli: mix van kunst, natuur en architectuur

13 juni 2019

Waar vroeger de zoo van Zwartberg was, opent op 6 juli Labiomista. Het project van kunstenaar Koen Vanmechelen is tegelijk beeldentuin, dierentuin en landschapskunst, meldt De Morgen.

Foto: Philippe van Gelooven

“Burgemeester Wim Dries en ik zagen het project als een publiek-private samenwerking en als vorm van stadsontwikkeling. Door de oude site nieuw leven in te blazen, kunnen er nieuwe impulsen komen voor de buurt. We zien de eerste kiemen al. In de omgeving zijn al twintig nieuwe bedrijven gekomen, er is een restaurant geopend en er volgen ongetwijfeld nog zaken.”

 

Toonaangevende architectuurbureaus als Mario Botta (Zwitserland), Buro B en BuroLandschap verleenden hun medewerking aan enkele van de vele projecten op de site, aldus Architectura.be. “Botta was in Genk voor de opening van een nieuw gebouw daar. We raakten in gesprek en het klikte. Hij kende mij van de Biënnale van Venetië. Mijn werk bestaat altijd uit drie pijlers: kunst, boerderijen en foundations (stichtingen, SB). Toen ik het plan van het zooterrein zag, zag ik het potentieel voor alle drie.”

 

“Op de naam ‘Labiomista’ heb ik een tijdje zitten broeden, tot ik op een dag een insalata mista zat te eten in Italië – ik was net onderweg naar Mendrizio, om er met Botta samen te zitten over de plannen. De naam bestaat uit het Franse ‘la’, het internationale ‘bio’ en het Italiaanse ‘mista’. Voor mij ­betekent het woord ‘de mix van het leven’. Vandaag is de helft van het gebied van 24 hectare ontwikkeld als park, de andere twaalf is natuur­gebied. Labiomista is de overgang tussen de bewoonde wereld en de wildernis.”

 

Spanning tussen natuur en ­cultuur

 

Vorig jaar was het eerste deel van het project klaar: het atelier en de kantoren van Vanmechelen. Het gebouw, zo lang als een ­voetbalveld, is ronduit fascinerend. De zwarte kleur van de ­baksteen ­verwijst naar het ­mijnverleden van de streek. “Dit is het eerste zwarte gebouw van Botta. Ik vind het natuurlijk ook zijn beste gebouw. Het ademt de spanning tussen natuur en ­cultuur. Ik ben de mens van de kruisingen.”

 

Labiomista opent op 6 juli in Genk, Marcel Habetslaan 50.