Nieuws

Na energiescore krijgt elk huis ook mobiliteitsscore

18 juni 2019

Zoals elk huis in Vlaanderen nu al een score heeft voor zijn energieprestaties, krijgt het dat vanaf vandaag ook voor zijn ligging. Dat meldt De Standaard. Hoe ver is het verwijderd van een bushalte of treinstation? Bevinden er zich scholen op wandelafstand? En kunnen de bewoners met hun (bak)fiets naar de supermarkt, of hebben ze daar hun auto voor ­nodig? De afweging van die verschillende criteria leidt tot een score op tien, die u zelf online kunt bekijken.

Het Vlaams Departement Omgeving en minister van Omgeving en Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) stellen de ‘Mobiscore’ vandaag voor en lanceren ook een website waarop iedereen met behulp van een adres te weten kan komen hoe ‘duurzaam’ de ligging van een woning is. Die score is een ‘sensibiliserend instrument’ en heeft geen fiscale of andere ­financiële gevolgen. Immobiliënkantoren kunnen de score integreren in zoekertjes op hun website en makelaars kunnen ermee aan de slag.

 

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck is opgetogen dat de score er toch komt. ‘Onze verplaatsingen vertegenwoordigen 40 procent van alle CO2-uitstoot door individuen’, zegt hij. ‘De impact van slecht gelegen woningen op onze ecologische voetafdruk is enorm. De CO2-uitstoot van een gezin dat in een ecologische ­passiefwoning op de buiten woont, is groter dan die van een gezin in een 19de-eeuwse, slecht geïsoleerde rijwoning in de stad, enkel en alleen door de vele verplaatsingen die zij met de auto afleggen.’