Nieuws

Bouwmeester: 'Sloop slecht gelegen woningen en bouw nieuwe dichter bij de centra'

20 juni 2019

Sloop slecht gelegen woningen en bouw nieuwe dichter bij de centra. Alleen zo haalt Belgiƫ de klimaatdoelstellingen, aldus Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck in Het Nieuwsblad.

Foto: Hatim Kaghat

Sinds deze week heeft elk adres in Vlaanderen naast de energiescore ook een mobiliteitsscore. Die ‘mobiscore’ van de Vlaamse overheid geeft een indicatie van de bereikbaarheid van scholen, winkels en openbaar vervoer.

 

“Om een premie te krijgen voor het energiezuiniger maken van je woning, maakt het nu niet uit waar je woont”, zegt Bouwmeester Leo Van Broeck. “Nochtans is de locatie de moeder van de uitstoot. Als je vanuit je woning alleen met de auto naar de winkel kan, zal je een grote ecologische voetafdruk hebben. Ook als je zo’n huis energiezuinig maakt."

 

Van Broeck pleit daarom voor op ligging gebaseerde stimulansen. Daarbij zal ook nieuwbouw een belangrijke rol spelen. “Het zou intelligent beleid zijn om dat te stimuleren met een premie voor sloop en weder­opbouw, want belonen werkt beter dan straffen”, zegt Van Broeck.

Bronnen
  • Het Nieuwsblad