Nieuws
Wetsvoorstel afbraak en heropbouw van gebouwen aan 6% BTW opnieuw ingediend
20 juni 2019

Uit het rapport blijkt dat de klimaatdoelstelling die Europa voor België opgelegd heeft voor de niet-ETS-sectoren (buiten het emissiehandelssysteem van de Europese Unie) om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 35 procent te verminderen ten opzichte van 2005, haalbaar is, maar dat het erg moeilijk wordt.
Sinds 2006 geldt er een verlaagd btw-tarief van 6 % voor de afbraak en heropbouw van gebouwen in stadsgebieden van 32 steden en gemeenten, onder andere in Roeselare en Dendermonde waar Muylle en Dierick schepen zijn. “Vanuit de praktijk zien we de werkelijke impact van deze maatregel. Er is een positieve invloed op de stadsontwikkeling in het algemeen, maar ook het woonpatrimonium verbetert dankzij het verlaagd btw-tarief van 6% dat al geldt in onze stad. Deze maatregel moet uitgebreid worden tot heel het grondgebied”, aldus de Kamerleden. Om een verlaagd BTW-tarief inzake bouw te kunnen hanteren, moet dit voor Europa echter beantwoorden aan sociale maatstaven. “Daarom stellen we voor om deze BTW-verlaging toe te passen op woningen die de gezinswoning betreffen en die een bepaalde maximale oppervlakte hebben.”, klinkt het.
“Uit cijfers weten we dat we zo’n 1,7 miljoen “slechte” woningen moeten opwaarderen tegen 2030. Het huidige gebouwenpark is verantwoordelijk voor 35% van de CO2-uitstoot. Dat is een echte uitdaging en het is ook noodzakelijk om onze klimaatdoelstellingen te halen.”, besluiten ze.
ACTUEEL
- “Lage vergoeding voor stagiairs besmet de hele architectensector”
- Als architect aan de slag met artificiële intelligentie? Van ontwerpideeën tot energetische analyses
- Technisch achtergronddocument verduidelijkt nieuwe hemelwaterverordening
- Hoe werkt de Orde van Architecten? Uitleg bij de organen, bevoegdheden en verkiezingen