Nieuws

Bouwmeester: “Je moet ook mensen meekrijgen die zich financieel of cultureel bedreigd voelen”

24 juni 2019

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck reageerde gisteren in de "De zevende dag" op de kritiek rond de Mobiscore. "Er is sturend beleid nodig, en daarvoor moet je meten. Maar je doet dat liever met beloningen dan met straffen." Ondertussen wil Peter Reekmans, de burgemeester van plattelandsgemeente Glabbeek, de Mobiscore juridisch aanvechten.

Beeld: De Zevende Dag, VRT

De Mobiscore beroert al een hele week de gemoederen. Het nieuwe instrument, een initiatief van de Vlaamse overheid, geeft elke woning een score voor duurzame mobiliteit aan de hand van een aantal parameters, zoals het openbaar vervoer en de nabijheid tot scholen of winkels.

 

Burgemeesters van plattelandsgemeenten, waar de scores doorgaans laag liggen, reageren ontevreden. Peter Reekmans, de burgemeester van Glabbeek: "Het is volledig afgestemd op de steden. In Gent, Antwerpen of Brussel haal je 9 of 10. Ga je naar de provinciehoofdsteden, dan haal je 8. In de plattelandsgemeenten ben je sowieso gebuisd, in de kern of niet." Reekmans wil de Mobiscore juridisch aanvechten. Dat kan omdat het volgens hem gaat over "nieuw beleid", wat niet kan door een regering in lopende zaken, klinkt het.

 

Griet De Ceuster van Onderzoeksbureau Transport And Mobility Leuven, dat meewerkte aan de Mobiscore, spreekt tegen dat de grote steden promoten een bewuste filosofie is. "We kijken naar wat je kan bereiken vanuit je woonplaats en berekenen wat de effecten zijn op de files, op de luchtkwaliteit, enzovoort."

 

Belonen in plaats van straffen

 

Minister Van den Heuvel benadrukte bij de lancering van de Mobiscore dat het de bedoeling is om te sensibiliseren en te informeren. Financiële gevolgen hangen er niet aan vast.

 

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck stelde wel voor om op basis van locatie "verstandig te sturen en te belonen". Maar zijn suggesties kwamen hem op veel kritiek te staan. In "De zevende dag" zegt hij dat zijn woorden uit de context zijn gehaald. Al blijft hij erbij dat de Mobiscore een heel nuttig instrument kan zijn. "Er is sturend beleid nodig, en daarvoor moet je meten. Maar je doet dat liever met beloningen dan met straffen."

 

"Wie ons klimaatrapport leest - maar blijkbaar doen veel journalisten dat niet - ziet dat daarin letterlijk staat dat je ook diegenen moet meekrijgen die zich financieel of cultureel bedreigd voelen. Anders ga je elke verkiezing een opgestoken middelvinger in het gezicht krijgen."