Architectuur

Elsene krijgt nieuwe brandweerkazerne

4 juli 2019

Aan de Triomflaan in Elsene wordt de komende jaren een nieuwe brandweerkazerne gebouwd. Die moet de huidige, verouderde, voorpost vervangen. Beliris, de bouwexpert voor Brussel, heeft ORG – Permanent Modernity aangesteld voor het ontwerp.

Beeld: Beliris

De nieuwe kazerne zal worden opgetrokken naast het oude gebouw aan de Triomflaan. Die voorpost is al bijna 40 jaar oud en een voorbereidend onderzoek toonde aan dat de mogelijkheden tot uitbreiding van de huidige kazerne zeer beperkt zijn, aldus HLN.be.

 

Gezien de specifieke noden van een brandweerkazerne zal ORG de indeling van het gebouw bestuderen om de vertrektijd voor interventies te minimaliseren, aangepaste ruimtes ontwikkelen voor de stockage en het onderhoud van de apparatuur en efficiënte waterinstallaties voorzien, speciale zones ontwerpen voor de decontaminatie na interventie. Verder moet de kazerne naast werkruimtes als bureaus, vergaderzalen, ateliers en garages ook leefruimtes zoals een keuken, slaapzalen, een badkamer en een sport- en fitnessruimte bevatten. De brandweerlieden verrichten immers wachten van 24 uur. Een efficiënte en comfortabele inrichting is dus onontbeerlijk.

 

Groen

 

De mobiliteit en toegankelijkheid van de site zullen eveneens worden bestudeerd met het oog op de beste optie voor de brandweerlui, die het effectief zullen gebruiken. Het groene aspect van de wijk wordt behouden, en de inplanting van het gebouw zal de natuurlijke glooiing van het terrein respecteren. Ten slotte bevat het programma ook diverse milieuclausules: een passief of zelfs nul-energiegebouw met, onder andere, hoogrendementsglas, energie- en waterbesparende maatregelen, een groendak, zonnepanelen ...

 

De eerste resultaten van de studies worden verwacht tegen eind 2019. De vergunning zou in 2020 moeten worden aangevraagd. Tijdens de werken blijft de huidige kazerne 100% operationeel en gaat vervolgens naar de nieuwe faciliteiten. Het budget van de werken wordt geschat op 3.250.000 € exclusief btw.