event

Tweede editie Festival van de architectuur (F/a) strijkt neer in Gent

15 juli 2019

Architectuur heeft niet alleen de kracht om gebouwen en functies te verbinden, maar ook om mensen dichter bij elkaar te brengen. Dat is het uitgangspunt van het tweede Festival van de architectuur (F/a), dat van 21 tot 27 september neerstrijkt in Gent. Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) slaat hiervoor de handen in elkaar met de Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele en Kunstencentrum Vooruit.

De verbindende rol van architectuur is brandend actueel en belangt niet alleen ontwerpers, stadsmakers of politici aan. Het stadsfestival mikt op een breed publiek met een interesse die veel verder gaat dan architectuur. Want architectuur is veel meer dan alleen maar bouwen.

 

In Kunstencentrum Vooruit en tal van Gentse cultuurplekken als Design Museum Gent, Kunsthal en Onbetaalbaar vind je een boeiend programma vol talks, lezingen en workshops, maar ook performances en exposities. Zo kan je in Vooruit naar de première van Currents, een voorstelling van architect Karel Burssens op het snijpunt tussen dans en architectuur.In de Kunsthal kan je naar de Belgische vervolg-tentoonstelling van ‘UNLESS EVER PEOPLE / CARITAS FOR FREESPACE’. Deze tentoonstelling van architecten de vylder vinck taillieu won de Zilveren Leeuw voor ‘jong en beloftevol’ werk op de Biennale Architettura2018 in Venetië.

 

 

"De vraag naar verbindende architectuur stelt zich steeds nadrukkelijker.”

Sofie De Caigny Directeur Vlaams Architectuurinstituut (VAi)

 

 

Verbind de stad!

De Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele draagt alvast mee de boodschap van verbinding uit met een eigen programma. Samen de stad bouwen, daar gaat het voor hem om. Zijn visie op stadsontwikkeling verbindt onder meer wijken uit de verschillende gordels van de stad, iets dat bij uitstek aan bod komt in de spectaculaire kunstinstallatie Dominoes van het internationaal gerenommeerde Station House Opera. De bewegende sculptuur van duizenden dominostenen trapt het festival feestelijk af op zaterdag 21 september en zal wijken als Ledeberg en Moscou letterlijk met elkaar verbinden.

 

 

“In de stad van morgen wonen we niet alleen dichter bij elkaar, we zullen ook creatiever moeten omgaan met minder ruimte.”

Peter Vanden Abeele Stadsbouwmeester Gent

 

 

We kunnen heel wat doen om de bestaande ruimte beter te benutten en plaatsen van ontmoeting te creëren. Waarom geen sporthal op het dak van een supermarkt of een park op poten? Bouwprojecten betekenen pas echt een meerwaarde voor de buurt wanneer ze functies als onderwijs, wonen en werk combineren. Nu al zijn er slimme gebouwen die programma’s verbinden: scholen waar er meer dan alleen maar les wordt gegeven of een leegstaande parking die na de kantooruren verandert in een speelruimte. Het verhaal van architectuur wordt zo een verhaal dat ons allemaal verbindt.