ruimtelijke ordening

Bart Cobbaert over Cohousing Waasland: 'Variatie aan woonvormen vergeleken we met spelletje Tetris'

15 juli 2019

In het project Cohousing Waasland wonen 22 gezinnen samen in een compact, energiezuinig en sociaal project. Geen twee units zijn dezelfde. "De diversiteit aan woonvormen hebben we wel eens vergeleken met een spelletje Tetris", zegt architect Bart Cobbaert (DENC!-STUDIO) in De Standaard.

Foto: denc!-studio

DENC!-STUDIO stond samen met BLAF architecten in voor het ontwerp van het cohousingproject. De bewoners wilden een site met 22 units met een gemeenschappelijke tuin en dito voorzieningen, gebouwd op betaalbare en ecologische wijze. Maar hoe kan er een concreet ontwerp uit de bus komen als zoveel partijen inspraak hebben? ‘We moesten ons flexibel opstellen’, zegt Bart Vanden Driessche van BLAF architecten. Daarom vulden de architecten stapsgewijs, in samenspraak met de bewoners, hun ontwerp in.

 

"We hebben ervoor gepleit om compact en in de hoogte te bouwen. Zo bleef de voetafdruk klein en bleef er veel open en collectieve ruimte over", zegt Bart Cobbaert. "De blokken zijn intern massief gebouwd, met grote overspanningen. De buitenschil in houtskelet is gemakkelijk te isoleren en draagt bij tot de duurzaamheid. Een grote voorzetconstructie aan de noord- en zuidkant creëert een speelse gelaagdheid."

 

Geen twee dezelfde units

 

"Alle bewoners konden het interieur naar hun eigen smaak vormgeven. Dankzij de grote overspanningen is er weinig nood aan dragende binnenmuren. Cohousing Waasland bevat geen twee dezelfde units. Ze vormen een staalkaart van de Vlaamse interieurgeschiedenis, van vrij klassiek tot hypermodern."

 

Maar over de gemeenschappelijke delen moest iedereen het wel eens raken. Alle beslissingen worden in consensus genomen. Soms doe je gewoon lang over dingen die achteraf niet zo belangrijk lijken. Dat veroorzaakt bij sommigen af en toe wel wat frustratie, maar dat hoort bij cohousing. Als je alles heel snel wilt doen, moet je er niet aan beginnen, klinkt het.