Nieuws

Achterpoortje bij verplichte dakisolatie

5 augustus 2019

Verhuurders kunnen vrijgesteld worden van dakisolatie wanneer het bekende EPC-attest een energiescore vermeldt die voor appartementen gelijk of lager is dan 400 punten.

De bouwsector waarschuwt: 194.000 Vlaamse huurwoningen hebben nog altijd geen dakisolatie, zo schrijft de krant De Standaard. Vanaf 1 januari 2020 mag zo’n huis of appartement in theorie niet meer worden verhuurd.

Vooral in appartementsgebouwen ligt de nieuwe regelgeving moeilijk: aangezien het dak tot de gemeenschappelijke delen behoort, moeten alle eigenaars meebetalen, ook de eigenaars op de gelijkvloerse verdieping.

 

Vlaamse dakisolatienorm voor woningen en huurwoningen

 

Vanaf 1 januari 2020 kan het ontbreken van dakisolatie voldoende zijn om een woning ongeschikt te verklaren, indien niet voldaan is aan de globale epc-norm. Vandaag wordt er al een beperkt aantal strafpunten toegekend voor het ontbreken van voldoende dakisolatie, maar vanaf 2020 worden echter meteen 15 strafpunten toegekend als de woning niet voldoet aan de vooropgestelde norm. Dat betekent dat de burgemeester de woning ongeschikt kan verklaren.

 

De mogelijke sancties bij een ongeschiktverklaring, zoals een jaarlijkse heffing of een strafrechtelijke handhaving, zijn niet van toepassing als de woning door de eigenaar zelf bewoond wordt.* In de praktijk betekent dit dus dat vooral eigenaars-verhuurders in eerste instantie tot actie moeten over gaan.

 

Achterpoortje


Al is er een achterpoortje, zo blijkt. Het Vlaams Huurdersplatform en de Verenigde Eigenaars merkten op dat verhuurders vrijgesteld kunnen worden van dakisolatie, wanneer het bekende EPC-attest een energiescore vermeldt die voor appartementen gelijk of lager is dan 400 punten.

 

Na de verplichting i.v.m. dakisolatie in 2020 volgen een verplichting tot dubbele beglazing in 2023 en ten slotte moet ook elke woning even energiezuinig zijn als nieuwbouw vandaag tegen 2050 (epc-kengetal 100 kWh/m²/jaar).