Architectuur

Skatepark Blankenberge (B-ILD): ook voor niet-skaters een aantrekkelijke plaza

Arnaud Tandt • 12 augustus 2019

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 22 september kan je in heel Vlaanderen talloze projecten bezoeken. Het thema is “Verbind de stad!” Benieuwd? Hieronder lichten we al een tipje van de sluier op: Skatepark Blankenberge (B-ILD architecten).

Foto: Dennis De Smet

Skateparken worden meestal exclusief geclaimd door skaters en hun afgezonderde locatie versterkt dit monofunctionele gebruik vaak. Door het nieuwe skatepark in Blankenberge als een sculptuur op te vatten en net naast de weg een plek te geven in plaats van achterin het terrein, onttrekt het zich aan de gebruikelijke logica. Gewoonlijk wordt een skatepark  ontworpen volgens de beweging van de skaters.

 

B-ILD architecten vertrokken echter vanuit de vorm, een cirkel in een vierkant, vanuit het idee van de sculptuur. De afwijkende benadering riep weerstand op, maar de realisatie waaraan ook Constructo meewerkte, dé Franse specialist in het ontwerp van skateparken, oogstte  na voltooiing veel bijval. Het skatepark werd uitgevoerd in rode tinten beton, de randen werden opgetild en de hoeken van het vierkant steken als punten omhoog. ’s Nachts is het uitgelicht waardoor het ook daarin breekt met het idee van een skatepark als donkere achterzijde. Vandaag wordt het project heel breed gedragen en gebruikt, waarmee het gelukt is om een skatepark in de publieke ruimte te brengen.

Foto: Dennis De Smet

Ontdek ook deze projecten op de Dag van de architectuur

 

Meer info & een volledig projectoverzicht: festivalvandearchitectuur.be