Architectuur

Oud Militair Hospitaal in Brugge herbestemd tot sociaal woonproject

14 augustus 2019

Het voormalige Militair Hospitaal in de Peterseliestraat in Brugge wordt binnenkort herbestemd tot een totaalproject voor sociale huisvesting, beperkte lokale handel en een openbaar park. Dat meldt Architectura.be. Het bestaande gebouw ondergaat een renovatie en er wordt een nieuwbouw aan de site toegevoegd. Het ontwerp is van de hand van Architecten Groep III i.s.m. LMS Vermeersch voor de renovatie.

De nieuwbouw wordt als een langgerekt u-vormig volume ingeplant ten opzicht van het bestaande Militaire Hospitaal. Om toegang/doorzicht te bieden naar de achterliggende groene strook en naar het Belfort wordt het volume in twee delen opgesplitst. Beide delen blijven verbonden door middel van een ondergrondse parking en een doorlopende passerelle op de eerste verdieping.

Naar vormgeving toe wordt gekozen om de volumes visueel te verdelen in geschakelde rijwoningen met zadeldaken met topgevels, eigen aan de Brugse context. Op deze manier zal het grotere bouwvolume kleinschaliger lijken en beter passen in de Brugse binnenstad.

 

Voor de nieuwbouw worden de passerelles die toegang geven tot de wooneenheden visueel gemaskeerd door het toevoegen van een transparante en speelse secundaire gevel. De horizontaliteit van de passerelle wordt op deze manier gebroken en de passerelle zelf wordt een meer bruikbare buitenruimte voor de bewoners.

 

“Het project is een evenwichtsoefening tussen erfgoed, nieuwbouw en stedelijk groen”, klinkt het bij Architecten Groep III.