Nieuws

The Mobble: het team van de UGent sleept vier medailles in de wacht

26 augustus 2019

Een team studenten van de Universiteit Gent werd geselecteerd om deel te nemen aan de Solar Decathlon competitie in Boedapest: een prestigieuze wedstrijd waarin universiteitsstudenten van over de hele wereld worden uitgedaagd om een energiezuinig en duurzaam gebouw te ontwerpen, te bouwen en te bewonen. De realisatie van de Gentse studenten, een circulair bouwsysteem in de vorm van een modulair bouwblok, kreeg de naam The Mobble mee en trekt resoluut de kaart van intelligente sturing. Uiteindelijk sleepte het team vier medailles in de wacht. Het best scoorden de studenten op vlak van Engineering & Construction. In die categorie behaalden ze de hoogste onderscheiding en dus de gouden medaille. Daarnaast kwamen er ook nog drie bronzen medailles mee naar huis: in de categorieën Energy Balance, Neighbourhood Integration & Impact, en Communication & Social Awareness.

Onder leiding van Prof. Nathan Van Den Bossche ontwerpen en bouwen studenten van de Faculteit Ingenieurswetenschappen The Mobble.

The Mobble

 

De 'woning van de toekomst' van UGent werd volledig op­getrokken uit materialen met een lage milieu-impact. De modulaire structuur laat toe om makkelijk groter of kleiner te wonen naar­gelang de ­behoefte. Het nieuwe huis draagt circulair leven hoog in het vaandel en moet ervoor zorgen dat wonen in de toekomst betaalbaar blijft.

 

Het paviljoen met veel glas en hout werd ‘The Mobble’ gedoopt, kort voor ‘Modular Building Block’. De Gentse universiteitsstudenten hebben het met hun bouwconcept alvast tot in de finale van de internationale studentencompetitie Solar Decathlon geschopt en vielen daar ook in de prijzen. Ze keerden terug naar Gent met maar liefst vier medaillen rond hun nek. De wedstrijd moedigt sinds 2002 studenten wereldwijd aan om projecten rond duurzaam en energie-efficiënt wonen uit te werken.

 

Projectleider Nathan Van den Bossche: ‘The Mobble is voortgekomen uit een onderzoek naar renovatie van een typisch grootschalig hoogbouw appartementscomplex aan de rand van de stad. Al snel werd ons duidelijk dat het gebouw dringend gerenoveerd moest worden. Niet alleen voor de gezondheid van de bewoners, maar ook op het vlak van energie-efficiëntie. Daarnaast moest alles uiteraard betaalbaar blijven. Het concept van The Mobble bood oplossingen. Met een vrij eenvoudige ­ingreep kunnen alle appartementen bijvoorbeeld voorzien worden van een ventilatiesysteem, zonder dat de bewoners moeten verhuizen.’

 

Het Mobble-team van de UGent maakt zich sterk dat hun nieuwe bouwconcept nu al geschikt is om zo’n 20.000 dergelijke appartementen aan te passen aan de noden van deze tijd.

 

Aan de bouw van The Mobble zelf werkten veertig studenten mee.

In mei brachten we - in avant première - al een bezoekje aan The Mobble in Gent