Opinie

"Ook voor architecten geldt: wie professionaliseert, die blijft"

Kati Lamens, nationaal voorzitter NAV • 5 september 2019

Creativiteit is de onmisbare motor van een architectenbureau, maar om effectief te kunnen “rijden” is een gepaste transmissie – lees: een professionele organisatie – minstens even noodzakelijk. Want naast een sector van groot maatschappelijk belang en een sterke culturele speler is architectuur ook eenbusiness, ook al willen sommige collega’s dat woord misschien liever niet horen.

Heel wat architectenbureaus verliezen jammer genoeg het belang van een zakelijk sterk uitgebouwde
organisatie uit het oog of besluiten pas na vele jaren activiteit om daaraan te beginnen sleutelen. In dat laatste geval gaan ze bovendien dikwijls op zoek naar een hoogst individuele aanpak en invulling, met als onvermijdelijk gevolg een traject van vallen en opstaan. Nochtans heeft het geen enkele zin om op eigen houtje uw schaarse tijd, energie en centen te besteden aan de ontwikkeling van systemen van voor- en nacalculatie, projectadministratie, werfopvolging, urenregistratie, rapportering, facturatie en andere basiselementen van een efficiënte bedrijfsvoering.

 

Uiteraard bestaat er niet zoiets als een uniek sjabloon dat op alle architectenbureaus van toepassing is, maar er is wel een ruim aanbod aan tools, studies, knowhow en expertise beschikbaar, waaruit architecten de meest geschikte oplossingen kunnen pikken. Ook de hoeveelheid infosessies en cursussen waar kennis en expertise worden gedeeld in een sfeer van vertrouwen en coöperatie, is heel uitgebreid. Daarvan intelligent gebruik maken is vandaag de opdracht, want in een werkomgeving waar multidisciplinaire samenwerking dagelijkse praktijk is, kunnen we onze nieuwe rol van strateeg en regisseur alleen opnemen als we deel uitmaken van een slim verknoopt netwerk. Niet voor niets is het precies daarvoor dat wij als beroepsvereniging staan.

Bronnen
  • DIMENSION 53