Nieuws

BAUKUNST wint ontwerpwedstrijd MANUFAKTURE op Brusselse Abattoir-site

5 september 2019

Tegen januari 2023 verschijnt op de site van Abattoir te Anderlecht een nieuwbouw van ongeveer 6.000m² oppervlakte. Het gebouw kreeg als naam ‘de MANUFAKTURE’, en het zal diverse functies weten te combineren. Het Masterplan voor de Abattoir-site, waarmee al in 2009 werd gestart, gaat hiermee een nieuwe, belangrijke fase in. Het Brusselse architectenbureau BAUKUNST maakte het ontwerp.

Beeld: BAUKUNST

Voor het ontwerp van de MANUFAKTURE werd vorig jaar, samen met de Brusselse bouwmeester, Kristiaan Borret, een architectuurwedstrijd gelanceerd. Van de 24 inzendingen werden er 4 bureaus geselecteerd, die elk op hun beurt voor een kwaliteitskamer hun concept mochten toelichten. Abattoir koos uiteindelijk voor BAUKUNST, met zetel in Brussel en Lausanne. Architect Adrien Verschuere van Baukunst heeft een mooi palmares opgebouwd en heeft ervaring met dergelijke bouwconcepten. Het moet gezegd dat ook de andere bureaus heel interessante ontwerpen voorlegden. Maar er kan maar één winnaar zijn…

 

BAUKUNST besloot met een luchtig ontwerp in te spelen op de ruimtelijke uitdagingen die de geografische ligging van het nieuwe gebouw met zich meebrengt. Door zijn positie op de site maakt MANUFAKTURE het mogelijk om een nieuwe openbare ruimte te creëren en rechtstreeks met de historische hal in dialoog te treden. Wat het ontwerp van BAUKUNST ook zo uniek maakt, is zijn extreme neutraliteit ten opzichte van de invulling wat een ongelofelijke flexibiliteit toelaat voor de toekomst. Bovendien komt er naast een belangrijke logistieke toegang tot de site, een zachte verbinding tussen de naburige wijk Birmingham en de Bergensesteenweg.

 

Abattoir wenst met dit gebouw verder in te zetten op duurzaamheid. Dit betekent niet enkel inzetten  op CO2-neutraal produceren, maar ook een bewuste keuze maken van materialen, de flexibele invulling van het gebouw nu al voorbereiden en de mix van activiteiten op de site verder stimuleren. Door inclusieve tewerkstelling, circulaire economie en het streven naar een bijkomende publieke functie op een architecturaal hoogwaardig gebouw, worden de subsidies die Abattoir ontvangt, doorgegeven aan de gebruikers van onze site.

 

Wat omvat de MANUFAKTURE precies?

Timing

 

De plannen worden nog verfijnd om tegen eind 2019 de bouwaanvraag te kunnen indien. De werf zal begin 2021 echt starten. Tegen januari 2023 zullen de ateliers op het gelijkvloers niveau alsook de parking op de verdiepingen klaar zijn.