Architectuur

Architectuurprijs Leuven 2019 - expo vanaf 13 september

6 september 2019

Leuven honoreert de meest recente architecturale pareltjes die de stad mee vormgeven door de vierjaarlijkse Architectuurprijs Leuven uit te reiken. Zo wil zij relevante architectuur in een stedelijke context een podium geven en aan het brede publiek tonen. Stad en Architectuur vzw, die de prijs in opdracht van de stad organiseert, stelt vanaf 13 september alle genomineerde projecten aan het publiek voor in een tentoonstelling en een publicatie. Op 24 oktober maakt de stad de winnaars bekend.

Hoogzaal voor Contius orgel, 360 architecten - foto: Van Eetveldt & Nijhuis

Met deze prijs bekroont Leuven kwaliteitsvolle architectuur op haar grondgebied en maakt zij de balans op. De selectie van projecten toont immers het resultaat van een sterk engagement van burgers, bouwheren en ontwerpers, maar ook dat van het beleid en de gehanteerde aanpak van stadsontwikkeling. Een deskundige jury schoof een keur van 24 inspirerende projecten die de laatste vier jaar in Leuven gerealiseerd werden, naar voor. 

 

Alle projecten demonstreren op een bijzondere wijze hoe we binnen een Leuvense context met de stedelijke opgaven van de toekomst kunnen omgaan. De selectie van projecten probeert zo een antwoord te vinden op de vragen die bij de vorige editie gesteld werden naar een project voor de stad, een stedelijk project: “Waar willen we met de stad naartoe? Wie hoort erbij en waar vindt die plaats? Wat doen we samen? Waar en hoe spelen zich onze dagelijkse stedelijke rituelen af?”

 

Met dit perspectief voor ogen schonk de jury ditmaal bijzondere aandacht aan thema’s als herbestemming en betaalbaar wonen, en plaatste zij de urgentie van sociale huisvesting extra in de kijker.

Finalisten

Hoofdkantoor Cera (Robbrecht & Daem architecten i.s.m ar-te en Studio Roma)
Scoutsgebouw Boven-Lo  (rob mols Architecten / projectarchitect Bert Ruelens)
HAL 5 (kerngroep van de vzw Hal 5)
Hoogzaal voor Contius orgel (360 architecten)

Sociale woningen Donkerstraat (a33 architecten)

 

Genomineerde projecten volledige lijst.

TENTOONSTELLING ‘Architectuurprijs Leuven 2019’

De tentoonstelling is een showcase van alle genomineerde projecten van de prijs, samengevat in beelden, plannen, maquettes en bondige teksten. De architecten van de vijf finalisten doen er hun verhaal over het gebouw in een interview dat op beeld werd vastgelegd.

Praktisch: vrijdag 13.09 t/m zondag 3.11.2019 / Universiteitsbibliotheek KU Leuven, Mgr. Ladeuzeplein 21, Leuven, toegang gratis  / openingstijden tot 23.9 > ma-vr 9-17.30 uur / za-zo 10-17 uur || vanaf 23.9 > ma-do 9-20 uur / vr 9-19 uur / za-zo 10-17 uur