Nieuws

murmuur, Dhooge & Meganck en Sabine Okkerse loodsen Gravensteen 21ste eeuw in

13 september 2019

Het ontwerpteam 'Murmuur, Dhooge & Meganck en Sabine Okkerse' mag een integrale toekomstvisie ontwikkelen voor de gebouwen en de bezoekersbeleving van het Gravensteen. Dat meldt de Stad Gent. De tijdelijke vereniging kon de jury overtuigen na een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester.

© Murmuur, Dhooge & Meganck, Sabine Okkerse

Het Gravensteen heeft in het verleden al heel wat intense restauraties ondergaan. Het monument zal dit jaar wellicht ook de kaap van de 400.000 bezoekers overschrijden. Om de bezoekerservaring naar een hoger niveau te tillen, dringen nieuwe ingrepen zich op.

 

Geen spektakelarchitectuur

 

Op het verlanglijstje van de Open Oproep stonden een vakkundig georganiseerd onthaal en vloeiende bezoekersgeleiding, een maximale toegankelijkheid en een aantrekkelijke buitenaanleg. De keuze van de jury viel uiteindelijk op de tijdelijke vereniging 'Murmuur, Dhooge & Meganck en Sabine Okkerse'. Zij zetten niet in op spektakelarchitectuur, maar stellen een beperkt aantal fijngevoelige ingrepen voor.

 

De nieuwe ingrepen zijn subtiel en terughoudend. Een slanke lifttoren en een bypass aan de binnenzijde van de walmuur moeten de toegankelijkheid vergroten. Toekomende en uitgaande bezoekers worden gescheiden. Het implementeren van een eenrichtingsflow, gecombineerd met het principe 'stijgen met spiltrappen / dalen met steektrappen', zorgt voor een vlotte doorstroom en een aangenaam ergonomisch parcours. Het veruitwendigen van de back-office en de shop zorgen er tot slot voor dat het monument zelf ontlast wordt.

 

Het team deed ook uiteenlopende voorstellen om de burcht op verschillende vlakken te verduurzamen. Hun voorstellen zijn realistisch en adequaat en houden rekening met de erfgoedwaarden van de burcht.

Ook de menselijke aanpak van het team, met nadruk op overleg en samenwerking om een breed draagvlak te creëren, werd door de jury erg op prijs gesteld.

 

Toegankelijk

 

"Met deze nieuwe fase in de renovatie van het Gravensteen, stomen we het steen klaar voor de 21ste eeuw", aldus Annelies Storms, schepen van Facility Management. "De uitdaging om de toegankelijkheid van onze historische bouwwerken te verbeteren, neemt ook in dit project een belangrijke plaats in. Het Gravensteen is van alle Gentenaars, na afloop van de werken zal iedereen op een kwalitatieve manier de burcht kunnen bezoeken."

 

De Stad Gent is ervan overtuigd dat dit team tot een gedragen definitief ontwerp kan komen waarvan in 2020 de uitvoering kan starten en het project binnen de vooropgestelde timing (eind 2023) en budget (8,1 miljoen euro) kan worden gerealiseerd. Het project werd ook erkend als hefboomproject door Toerisme Vlaanderen, wat gepaard gaat met een aanzienlijke subsidie.

© Murmuur, Dhooge & Meganck, Sabine Okkerse

Bronnen