Innovatie

Renovatie van het DELTA: opvallende gevel in subtiel Naams stadslandschap

19 september 2019

Na twee jaar is het zo ver: op 21 september opent het DELTA, het gerenoveerde cultuurcentrum van Namen, officieel haar deuren. Het gebouw is niet enkel volledig gerestaureerd en uitgebreid, het centrum kreeg ook de nieuwe naam ‘DELTA’ en heeft de filosofie en werking gemoderniseerd. Als kers op de taart is het gebouw in een modern en opvallend jasje gestoken. Architect Philippe Samyn van Samyn & Partners en Sto, expert in gevelisolatie en haar bekledingen, sloegen de handen in elkaar om voor de gevel een niet-alledaags concept uit te werken. De cilindervormige gevel maakt van het gebouw aan de oevers van de Samber zo een ware blikvanger in het omringende straatbeeld.

Cœur de Ville, een samenwerking tussen Thomas & Piron en het architectenbureau Samyn & Partners, nam het project in handen. Het oorspronkelijke ontwerp van architect Victor Bourgeois uit 1964 is grotendeels bewaard gebleven, maar het gebouw is uitgebreid van 4500 m² naar 6000 m², de boogvormige gevel is één niveau hoger geplaatst met een extra verdieping en er is een opvallende, cilindervormige voorgevel bijgekomen. Bovendien genieten bezoekers van het uitzicht op het nieuw panoramisch terras. Het DELTA herbergt voortaan drie verdiepingen met expositieruimtes, drie theaterzalen, verschillende opnamestudio’s en loges, een mediatheek en animatie- en opleidingsruimtes. Het gebouw is bovendien perfect toegankelijk voor mensen met een handicap en beantwoordt zo aan alle actuele eisen en wensen waar een modern cultureel centrum aan moet voldoen.

Energiezuinig gebouw

 

Om de verschillende ruimtes te verlichten, maakt het gebouw optimaal gebruik van natuurlijk daglicht om zo veel mogelijk energie te besparen. Verticale ventilatieopeningen en jaloezieën zorgen voor de modulatie van de natuurlijke verlichting en de gedeeltelijke verduistering. Ook lichtkoepels brengen een natuurlijke lichtinval in de zalen. Verder werkt het gebouw met een warmtepomp die energie uit de Samber opwekt en voldoet de isolatie aan de hoogste eisen.

 

Duurzame isolatie in grillige vormen

 

“Een cilindervormige gevel ontwerpen en optimaal isoleren is niet alledaags. Er is onder andere gekozen voor betonblokken om de ronde vorm van de staalconstructie aan de voet van de cilinder te volgen. Bovenop dit metselwerk is het StoTherm isolatiesysteem aangebracht. De isolatieplaten zijn ter plaatse versneden om de curve te volgen. Vervolgens zijn de voegen opgeschuimd en is het geheel opgeschuurd om tot een mooi, egaal en rond oppervlak te komen. StoTherm is een ETICS-systeem dat zich perfect leent voor zowel eigentijdse nieuwbouwprojecten als energiezuinige renovatiewerken met behoud van het architecturale erfgoed. De kwaliteit van het concept en de specifieke materialen maken dat het systeem oneindig veel afwerkingsmogelijkheden heeft en uitzonderlijk duurzaam en energiezuinig is. Die energiezuinigheid was een belangrijke factor voor de architect om voor dit type isolatiesysteem te kiezen.”, zegt Alexander Rickert, Product Manager bij Sto.

 

Afwerking met een zelfreinigende sierpleister

 

Het StoTherm isolatiesysteem laat bovendien een naadloze afwerking toe. Om een duurzame gevel te verzekeren, koos de architect voor een zelfreinigende sierpleister. “De StoLotusan® K sierpleister biedt een uitzonderlijke bescherming dankzij de Lotus Effect® Technology. Deze technologie berust op de bionica, een wetenschappelijke discipline die verschijnselen uit de natuur vertaalt naar technologische toepassingen. Het natuurlijke zelfreinigingseffect van de lotusplant, ook wel het lotuseffect genoemd, diende als inspiratie voor deze sierpleister. Regenwater parelt in druppels van de lotusplant af en neemt het vuil vanop het oppervlak mee. Als dit effect wordt toegepast op een gevel die fel te kampen heeft met vuil- of stofdeeltjes is hij nog beter beschermd: het vuil spoelt samen met de regen van de gevel. Zo behoudt het Delta lang zijn frisse uitstraling”, aldus Rickert.

Nuttige links