Nieuws

Tivoli GreenCity, CERA-hoofdkantoor en Chocoladefabriek bekroond met RES Awards 2019

20 september 2019

De beste Belgische vastgoedprojecten van 2019 zijn gisteren bekroond tijdens de tweede editie van de Real Estate Society (RES) Awards, oftewel de Oscars van de vastgoedsector. Grote winnaars dit jaar zijn: Tivoli GreenCity, een nieuwe duurzame woonwijk middenin Brussel, het nieuwe hoofdkantoor van CERA in het centrum van Leuven, en de Chocoladefabriek in Tongeren. Een achtkoppige jury van experts en prominenten, onder wie NAV-voorzitter Kati Lamens en Brussels bouwmeester Kristiaan Borret, loofde de laureaten voor hun sterke inspanningen op het vlak van duurzaamheid, design en innovatie.

De Chocoladefabriek, Tongeren - a2o-architecten

Op de eerste dag van Realty, dé vastgoedtop van het jaar, zijn gisteren de RES Awards 2019 uitgereikt. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). De awards prijzen buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en institutioneel investeringsvastgoed. Meer dan dertig projectontwikkelaars en architecten uit alle hoeken van het land dienden de voorbije weken hun meest in het oog springende projecten van het voorbije jaar in om zo één van de felbegeerde Belgische vastgoed-Oscars in de wacht te slepen.

 

Het was een achtkoppige vakjury van experts en prominenten, onder wie Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani, Kati Lamens, voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV), Kristiaan Borret en Peter Vanden Abeelde, bouwmeesters in respectievelijk Brussel en Gent, die de drie winnende projecten bekend maakte.

 

De winnaars

 

Hoofdkantoor CERA

zen viel, was Hoofdkantoor CERA, sinds kort de nieuwe hoofdzetel van de coöperatie CERA in de Muntstraat in hartje Leuven. Het project is niet alleen bijzonder omwille van de tact waarmee de historische monumenten een injectie aan moderniteit hebben gekregen. Met de restauratie van de historische panden keert CERA bovendien terug naar de roots van de ‘Volksbank van Leuven’ in het hart van de stad. Het gebouw is een realisatie van de Gentse architecten Robbrecht & Daem, het Leuvense AR-TE en Studio Roma. Hoofdkantoor CERA won in de categorie ‘Beste Project voor Institutionele Investeerders’.

Hoofdkantoor CERA, Leuven. Foto Kristien Daem

Tivoli GreenCity

De prijs voor ‘Beste (semi-)Publieke Project’ ging naar Tivoli GreenCity in Brussel. De nieuwe wijk in Laken bestaat uit 271 appartementen, 126 sociale woningen, 2 crèches, winkels en diensten. Het DNA van Tivoli GreenCity is er een van duurzaamheid en sociale cohesie. Citydev.brussels maakte de realisatie van deze duurzame, gemengde wijk mogelijk in samenwerking met de Brusselse projectontwikkelaar PARBAM (Pargesy en Kairos). Het project werd ontworpen door tijdelijke vereniging Adriana (CERAU, Atelier 55, Atlante, YY Architecture en Éole).

Tivoli GreenCity, Brussel

Chocoladefabriek

In de categorie ‘Beste Residentiële Ontwikkeling’ werd vanavond de Chocoladefabriek in Nerem (Tongeren) als winnaar uitgeroepen. Dit monumentaal pand met industrieel karakter werd herbestemd tot een woongebouw midden in het groen. De Chocoladefabriek werd gerealiseerd door ontwikkelaar P&P Projects, samen met het Hasseltse a2o-architecten en het Tongerse BuroLandschap. 

De Chocoladefabriek, Tongeren

Unieke Award

 

Naast de eer ontving elke winnaar ook een unieke creatie van de befaamde Brusselse architect Pierre Lallemand. Zijn uitgebreide en inspirerende portfolio omvat zowel kunst, architectuur als design. De Brusselaar is een naam als een klok in de internationale architectenwereld en o.a. bekend van de renovatie van het Brusselse Berlaymontgebouw, de zetel van de Europese Commissie.